search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:55
MENU CLOSE

Αγωγή των ΗΠΑ κατά της Apple

11.04.2012 16:38
Αγωγή των ΗΠΑ κατά της Apple - Media

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέβαλε αγωγή κατά της Apple και πέντε μεγάλων εκδοτικών οίκων, κατηγορώντας τους για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμολόγηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέβαλε αγωγή κατά της Apple και πέντε μεγάλων εκδοτικών οίκων, κατηγορώντας τους για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμολόγηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι εναγόμενοι «συνωμότησαν» ώστε να καθορίζουν μόνοι τους τις τιμές λιανικής των e-books, αντί να αφήνουν στους λιανοπωλητές αυτή την απόφαση. Η αγωγή στρέφεται κατά της Apple, η οποία πουλά ηλεκτρονικά βιβλία για τις συσκευές της μέσω της υπηρεσίας iBook, καθώς και των εκδοτικών οίκων Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon and Schuster και Penguin.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων πράγματι ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο από ό,τι οι πωλήσεις συμβατικών βιβλίων, στις οποίες οι εκδότες αποφασίζουν μόνο την τιμή χονδρικής και αφήνουν τα βιβλιοπωλεία να καθορίσουν τις τιμές στο ράφι. Το ίδιο μοντέλο είχε υιοθετηθεί αρχικά και για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε για χάρη του «μοντέλου πρακτορείου», το οποίο λέγεται ότι προώθησε ο εκλιπών ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι εκδότες καθορίζουν την τιμή λιανικής και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο παίρνει ποσοστό 30%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52