search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:49
MENU CLOSE

Συνεχίζεται το «σίριαλ» με την Τουρκία και τα F-35

27.08.2019 14:12
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media
 
Το σίριαλ με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας φαίνεται, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, να παίρνει νέα τροπή. Μετά την ενδεχόμενη συστράτευση με την Ρωσία, η Τουρκία φαίνεται να έλαβε ένα τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα F-35.
 
Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 μετά την αγορά, και εγκατάσταση, των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την θέληση του να τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, και ανακοίνωσε ο ίδιος την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο.
 
Η διοίκηση του Τραμπ υποστήριξε ότι το σύστημα S-400 θα μπορούσε να εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και γι αυτό η Τουρκία δεν θα εξοπλίζοντας περαιτέρω.
 
Ο Ερντογάν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια ούτε ζήτησε ελεημοσύνες. Μετά τον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, στράφηκε στην αμέσως επόμενη καλύτερη λύση, και σε αυτή που θα ενοχλούσε περισσότερο τις ΗΠΑ, στα ρωσικά Sukhoi SU-57 και SU-35.
 
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε στα λόγια αλλά μετέβη στη Ρωσία, όπου μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν, είδε από κοντά τα ρωσικά μαχητικά.
 
Μία στρατηγική, και αν μη τι άλλο οικονομική, συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας απειλεί την θέση των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτός φαίνεται να να είναι και ο λόγος που η Αμερική αποφάσισε να αφήσει για λίγο το σκληρό πρόσωπο της και να προσεγγίσει το θέμα πιο διπλωματικά.
 
Η επικεφαλής των προμηθειών του Πενταγώνου στις 27 Αυγούστου δήλωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν, παρά την απόφαση της διοίκησης του Τραμπ, για την αγορά των F-35.
 
Ερωτηθείς εάν η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι αμετάκλητη, η Ellen Lord είπε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι η Τουρκία «είναι στρατηγικός σύμμαχος μας, σημαντικός στρατηγικός εταίρος για μας. Καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη».
 
Σχετικά με την πιθανότητα η Τουρκία να καταλήξει σε μια ρωσική λύση, τόνισε πως «ο ανταγωνισμός είναι φίλος μας και πάντα ψάχνουμε για πιο ισχυρούς, ολοκληρωμένους εταίρους στο εξοπλιστικό στερέωμα, είμαστε ανώτερη από τον ανταγωνισμό και το ξέρουμε».
 
Πηγή: onalert.gr/Hurriyet
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48