search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:52
MENU CLOSE

Έτοιμα τα κανόνια

14.04.2012 07:09
Έτοιμα τα κανόνια - Media

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι εντείνεται γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του για να μην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων!

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι εντείνεται γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του για να μην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων! Ο καθοριστικός παράγοντας στην κρίσιμη αυτή αντιπαράθεση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος φαίνεται ότι

– τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή

– έχει καταφέρει να αποτρέψει τους Ισραηλινούς από το να φέρουν την καταστροφή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή…

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει δείχνουν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ιράν και γι’ αυτό φαίνεται ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν, ώστε να έχει ελεύθερο τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής ή χρησιμοποιώντας ακόμη και τις βάσεις της!

Ο αμερικανικός Τύπος, όμως, φρόντισε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα μυστικών στρατιωτικών ασκήσεων και προσομοίωσης επιχείρησης κατά του Ιράν, τα οποία δείχνουν ότι ενδεχόμενη ισραηλινή επιχείρηση θα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη με εκατοντάδες Αμερικανούς νεκρούς.

Εφιαλτικό σενάριο

Αυτή είναι η μία πλευρά της αμερικανικής τακτικής, να αποκαλύπτει δηλαδή το εφιαλτικό σενάριο που μπορεί να ξετυλιχθεί. Η άλλη πλευρά είναι η επίσημη, η οποία αποβλέπει στο να πειστεί η πολεμοχαρής ισραηλινή ηγεσία να συγκρατηθεί και να αφήσει να αποδώσουν οι σκληρές διπλωματικές πιέσεις και το αυστηρό οικονομικό εμπάργκο κατά του Ιράν…

Αλλά και η Τεχεράνη δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Η ιρανική ηγεσία, η οποία είχε συμφωνήσει για την επανάληψη των συνομιλιών για τα πυρηνικά της με την αποκαλούμενη «Ομάδα των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία», διατύπωσε αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή τους στην Κωνσταντινούπολη. Το σιιτικό ιερατείο, θέλοντας για μια ακόμη φορά να κερδίσει χρόνο και να δοκιμάσει τις αντοχές των Δυτικών, αντιπρότεινε τη Συρία, το Ιράκ ή την Κίνα, γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων…

Η κίνηση, όμως, αυτή κρύβει μια αρκετά ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Το Ιράν, που είχε εξασφαλίσει τη θετική μεσολάβηση της Τουρκίας, όπως και της Βραζιλίας, για τα πυρηνικά του, στρέφεται τώρα εναντίον της Άγκυρας, κυρίως λόγω της στάσης της απέναντι στο καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, που συνεχίζει να είναι ο εκλεκτός της Τεχεράνης!

Φαίνεται ότι η Τεχεράνη ελπίζει σε νέα μεγάλη καθυστέρηση, αφού η προηγούμενη προσπάθεια διαπραγματεύσεων είχε αποτύχει και χρειάστηκαν 14 μήνες για να μεθοδευτεί η επόμενη διαπραγμάτευση.

Ίσως γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν τώρα το βάρος της πολιτικής τους, για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υπάρξει ισραηλινή μονομερής πρωτοβουλία, διότι σε αυτή την περίπτωση το Ιράν, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου, θα θεωρήσουν την ισραηλινή επιχείρηση ως πλήρως υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ.

Υπέρτατη εθνική ανάγκη

Σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος ολόκληρη η συμμαχία Ευρωπαίων, Αμερικανών και άλλων για κυρώσεις κατά του Ιράν θα κατέρρεε, αλλά τα αποτελέσματα από μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν βραχυπρόθεσμα. Η ιρανική ηγεσία θα είχε τότε κάθε λόγο να επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμά της, γιατί θα έχει αποδειχθεί πλέον η απειλή της χώρας από το Ισραήλ, άρα θα είναι υπέρτατη εθνική ανάγκη για το Ιράν να αποκτήσει αντίστοιχα πυρηνικά όπλα με το Ισραήλ για να προστατεύσει το έδαφός του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:48