search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54
MENU CLOSE

Προστασία από την ακροδεξιά ζητούν δημοσιογράφοι στη Γερμανία

28.08.2019 13:31
Προστασία από την ακροδεξιά ζητούν δημοσιογράφοι στη Γερμανία - Media
 
Δημοσιογραφικές ενώσεις στη Γερμανία ζητούν να κάνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα για να προστατεύσει εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από ακροδεξιές επιθέσεις, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
 
Στην ανοικτή επιστολή, οι δημοσιογράφοι ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της αίτησης που μπορούν να υποβάλουν για να τηρείται απόρρητη η ιδιωτική διεύθυνσή τους.
 
«Σε μερικά κρατίδια, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης πρέπει να αποδείξουν πρώτα ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, πριν καταστεί δυνατό να μπλοκαριστεί η πρόσβαση (στην ιδιωτική διεύθυνσή τους) — όμως μέχρι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να προστατευθούν», αναφέρεται στην επιστολή.
 
Οι δημοσιογράφοι ζητούν επίσης το υπουργείο να ενημερώνει κάθε δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου εμφανίζεται σε κάποια ακροδεξιά λίστα, εφόσον ο εν λόγω δημοσιογράφος υποβάλει σχετικό ερώτημα. Αν σε τέτοιες λίστες εμφανίζονται ολόκληροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά γι’ αυτό από τις αρχές, συνεχίζει η επιστολή.
 
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως δεν βοηθάει να λέει η αστυνομία στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα πρέπει «να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή», καθώς αυτό δεν είναι δυνατόν για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης και το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τους εξτρεμιστές να εκπληρώνουν τον στόχο τους να εκφοβίζουν.
 
Η ανοικτή επιστολή υπογράφεται από τις δύο δημοσιογραφικές ενώσεις DJV και dju, την ένωση Netzwerk Recherche, τον ιστότοπο Krautreporter και την κολεκτίβα καλλιτεχνών Peng!, μεταξύ άλλων.
 
Τον Ιούλιο, ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε δηλώσει πως η Γερμανία «δεν θα κάνει πίσω μπροστά σε τέτοιες ύπουλες απόπειρες εκφοβισμού» που αφορούν λίστες ονομάτων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
 
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών τονίζει πως δεν πιστεύει πως οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που κατονομάζονται σ’ αυτές τις λίστες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Εντούτοις πολλά κρατίδια έχουν επιλέξει να ενημερώνουν τους ανθρώπους που περιλαμβάνονται στις λίστες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54