search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Συμφωνία για κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς στην Ιταλία

28.08.2019 18:12
Νάπολι και Αταλάντα για μία θέση στον τελικό - Media

 

Σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσαν οι αρχηγοί τους, κατά πάσα πιθανότητα θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της Λέγκας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα ονόματα των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν άγνωστα, όμως οι κεντροαριστεροί Δημοκρατικοί εν τέλει δέχτηκαν το αίτημα των Πέντε Αστέρων για επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ο Κόντε πρέπει να λάβει την πρωθυπουργική εντολή ώστε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νίκολα Ζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Ωστόσο, ο δρόμος για τον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης παραμένει μακρύς. Οι δύο νέοι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και να δημοσιεύσουν κοινή προγραμματική θέση.

Μία ακόμα επιπλοκή πηγάζει από την πρόθεση των Πέντε Αστέρων να θέσουν την πρόταση συγκυβέρνησης σε διαδικτυακή ψήφο των μελών τους. Η βάση του κόμματος είναι αντισυστημική και εξακολουθεί να θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα σύμβολο του κατεστημένου.

Εάν όμως οι δύο εταίροι υπερπηδήσουν τα εμπόδια θα θέσουν τέλος στα σχέδια της Λέγκας για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπου ο αρχηγός της ακροδεξιάς παράταξης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε να μετουσιώσει την δημοσκοπική κυριαρχία του σε αυτοδυναμία.

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:39