search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:45
MENU CLOSE

Ισπανία: Συμμαχία Σάντσεθ- Podemos ή εκλογές;

29.08.2019 05:46
Ισπανία: Σάντσεθ ζητά στήριξη από Podemos για την αποφυγή εκλογών - Media

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συγκαλεί την εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) για να εκθέσει το πρόγραμμα που προτίθεται να προτείνει στο αριστερό κόμμα των Podemos, προκειμένου να το πείσει να στηρίξει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνησή του.

Η πρόταση, η οποία εκπονείται από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία «προοδευτική εναλλακτική πρόταση», που θα εξασφαλίζει «μία σταθερή κυβερνησιμότητα» στον Σάντσεθ, σε περίπτωση που τύχει της αποδοχής στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πρόγραμμα, που μετά τη συζήτησή του στην εκτελεστική επιτροπή, θα παρουσιασθεί την Τρίτη και στη δημοσιότητα, θα περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα, με έμφαση στην πολιτική ισότητας και το περιβάλλον, προκειμένου να πεισθεί ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας να διευκολύνει κοινοβουλευτικά μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Μία ημέρα αργότερα, ο Σάντσεθ θα συζητήσει τα αντίστοιχα σημεία του προγράμματος και με τα τοπικά βασκικά κόμματα, τους εθνικιστές του PNV και της Καντάβριας PRC, τα οποία προσπαθεί να προσελκύσει ώστε να τον στηρίξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Αύριο, Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα περαιώσει τις επαφές του με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών κι οργανώσεις και πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού θα εστιασθεί στις επαφές με τα κόμματα, ιδίως με τους Podemos, τρεις εβδομάδες πριν την εκπνοή της διορίας για τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις, που σε περίπτωση αποτυχίας τους η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Στόχος του προγράμματος του PSOE, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές της 28ης Απριλίου, είναι να μειώσει τις αντιστάσεις των Podemos.

Ιδίως μετά τις επαφές με την κοινωνία των πολιτών, που πολλές από τις οργανώσεις της οποίας πρόσκεινται στο κόμμα του Ιγκλέσιας και στις οποίες το πρόγραμμα αφήνει πολλά ανοίγματα και με δεδομένο ότι πολλά από τα σημεία του δίνουν απαντήσεις στην αντιπρότασης συνεργασίας που είχαν καταθέσει οι Podemos πριν 10 ημέρες (σχεδόν με τον ίδιο αριθμό σημείων, 290), ο Σάντσεθ ευελπιστεί πως ο ηγέτης των Podemos θα δώσει τελικά το πράσινο φως για μια κυβέρνηση αποκλειστικά των Σοσιαλιστών με την κοινοβουλευτική στήριξή τους.

Όπως τονίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος El Publico, στέλεχος των Σοσιαλιστών υποστηρίζει πως πλέον εναπόκειται στους Podemos εάν θα επιλέξουν την προγραμματική συμμαχία, ή θα στείλουν τη χώρα στις εκλογές. Όπως πρόσθεσε, στο εσωτερικό των Podemos κυριαρχεί διχογνωμία ως προς την πορεία που μέλλει να ακολουθήσουν: εάν θα έλθουν σε προγραμματική συμφωνία με τον Σάντσεθ, εάν θα αφήσουν την κυβέρνηση στους Σοσιαλιστές και παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν θα τηρήσουν μέχρις εσχάτων τη θέση τους για κυβέρνηση συμμαχίας, ή …τίποτα

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:42