search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Γερμανία-Spiegel: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις, όχι χάρες»

29.08.2019 10:56
Γερμανία-Spiegel: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις, όχι χάρες» - Media

 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αποτελεί μια νέα εμπειρία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα της ζητήσει βοήθεια ή τη μεσολάβησή της, σχολιάζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει την εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης μίας χώρας η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της, τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις -από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit ως την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν καλές: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μέχρι στιγμής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο το Spiegel επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ως το 2022, καθώς πρώτα επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου ο κύριος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Spiegel, έχει διδαχθεί από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν ικανοποιείται απλώς από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ένας μεταρρυθμιστής, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό θεωρεί το Spiegel το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνοδεύεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Ελλάδα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58