search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:35
MENU CLOSE

Κατά πλειοψηφία πέρασε η τροπολογία για το διοικητή της ΕΥΠ – «Φωτογραφική» τη χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ

30.08.2019 13:44
Κατά πλειοψηφία πέρασε η τροπολογία για το διοικητή της ΕΥΠ - «Φωτογραφική» τη χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ - Media

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίμαχη τροπολογία για την ΕΥΠ, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Σε σύνολο 220 παρόντων βουλευτών υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές ενώ 70 βουλευτές την καταψήφισαν.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου 

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 απουσίαζαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που είχε το νομοσχέδιο αντέτεινε δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, ότι έπρεπε να λυθεί άμεσα ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω του ανεφάρμοστου και επιπόλαιου προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κρατά σε ομηρία πάνω από 100.000 οδηγούς, κυρίως επαγγελματίες, που δεν μπορούν να πάρουν το δίπλωμα τους, ενώ κάθε εβδομάδα συσσωρεύονται ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Δεύτερον, ότι έπρεπε να αποτραπεί η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στη βάσει των ρύπων, και του αντιρρυπαντικού προτύπου που θα εφαρμοζόταν από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική τακτική ενώ επεσήμανε ότι θα συσταθεί Επιτροπή η οποία μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σε 6 και το αργότερο εννιά μήνες ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών που θα είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών δεν προχώρησε στην έκδοση καμίας κανονιστικής πράξης, από τις 26 που προέβλεπε ο νόμος που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να διογκώνονται καθημερινά».

«Δεν ξηλώνουμε τον προηγούμενο νόμο. Καταργούμε μόνο διατάξεις του που δημιούργησαν και συσσώρευσαν μόνο προβλήματα εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες, κυρίως επαγγελματίες οδηγούς», επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή παρουσία στην Επιτροπή στην αρχή της συνεδρίασης, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Διαμαντή Ηλιάδη έκανε λόγο για υποκρισία και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

Προειδοποίηση από ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην αλλάξει εκ των υστέρων τους όρους για την επιλογή διοικητών απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Βουλή, ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.
 
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6:30 το απόγευμα, όπωες κι έγινε, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο.
 
Αφορμή για την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αλλάξει τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να «αντιστοιχηθούν» με εκείνα του Παναγιώτη Κοντολέοντος.
 
«Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για επιλογή σε δημόσιο φορέα ώστε αναδρομικά να καλύψει παράνομη επιλογή που της έχει επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην το κάνει», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 
Σύμφωνα με την τροπολογία, για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ προβλέπεται ότι θα απαιτείται πλέον «η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
Την πρωτοφανή μεθόδευση καυτηριάζει μέσω social media και ο Γ. Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας: «Τώρα στη Βουλή, Πρωθυπουργικό σκάνδαλο. Ο κ.Μητσοτάκης με τροπολογία όνειδος,αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει -εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο! Επιτέλους,ποιος τον αναγκάζει, ποιος τον “κρατάει”;».

Γεραπετρίτης: Καμία αλλαγή στα προσόντα

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε της επίμαχης τροπολογίας για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι «καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ δεν υπάρχει, μόνο αυξάνεται η διοικητική εμπειρία του από τα 5 στα 10 έτη».

«Καμία αναδρομικότητα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Σήμερα, ορίζονται τα προσόντα και ισχύουν και για το μέλλον. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στη Δημοκρατία και στα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε ότι στους παγκόσμιους κοινοβουλευτικούς κανόνες ηθικής, ποτέ αντιπολίτευση δεν μέμφεται την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη υπηρεσία.
 
«Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να θέτει τους όρους, ώστε να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Αυτό θέλετε; Να το αφήσουμε στην αντιπολίτευση; ΕΥΠ σημαίνει να υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τα πρόσωπα και να ορίζει τα προσόντα για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε ισοτιμημένο αναγνωρισμένο πτυχίο, αυτό όμως δεν τέθηκε ποτέ από την αντιπολίτευση γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει σε αυτά τα μείζονα θέματα να υπάρχει συνεννόηση».
 
Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «όλες, μία προς μία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης ήταν πυροσβεστικές για να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα», υπεραμυνόμενος για το χαρακτήρα του επείγοντος των νομοσχεδίων, τα οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, και απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για απαράδεκτη, συστηματική, αντικοινοβουλευτική πρακτική.
 
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, το πρώτο της νομοσχέδιο το έφερε μετά 45 μέρες. Εμείς μέσα σε 35 μέρες ψηφίσαμε 5 νομοσχέδια», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος, που συζητήθηκε με την κανονική διαδικασία, το φέραμε γιατί από 1η Σεπτεμβρίου θα κατέρρεε το σύστημα λόγω του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι φορολογικές διατάξεις ήταν κατεπείγουσες γιατί θα εκδίδονταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία που εκκρεμούσε επί 16 μήνες και στη χώρα στοίχιζε 5.500 ευρώ κάθε μέρα. Για το σημερινό νομοσχέδιο να ρωτήσετε αν χρειαζόταν το κατεπείγον τους χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι πάνω από ένα χρόνο γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ο ανεφάρμοστος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ακόμα, ο κ. Γεραπετρίτης επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τονίζοντας ότι «οι εκφράσεις του “σας προειδοποιώ” ή “μην τολμήσετε”, είναι προσβολή της Δημοκρατίας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24