search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:00
MENU CLOSE

Αμετανόητος ο Μπολσονάρου: Θα συνομιλήσω με όλους εκτός από τον Μακρόν

30.08.2019 18:29
Αμετανόητος ο Μπολσονάρου: Θα συνομιλήσω με όλους εκτός από τον Μακρόν - Media

 

«Η Ευρώπη δεν έχει να δώσει κανένα μάθημα» στη Βραζιλία για το περιβάλλον, δήλωσε ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε σημαντικά την Πέμπτη, παρά το διάταγμα που υπέγραψε την Τετάρτη ο Βραζιλιάνος πρόεδρος με το οποίο απαγόρευσε τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για μια περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των πυρκαγιών.

Δίνοντας συνέχεια στην προσωπική του διένεξη με τον Γάλλο πρόεδρο, ο ακροδεξιός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνομιλήσει με τον καθένα» για τον Αμαζόνιο, αλλά όχι με τον «αγαπητό Μακρόν», έπειτα από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Την ίδια στιγμή, ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών της Ερνέστο Αραούζο και ο βουλευτής και γιος του προέδρου της Βραζιλίας ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, αναμένονταν σήμερα στον Λευκό Οίκο να έχουν συνομιλίες με «ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης», σύμφωνα με αξιωματούχο στην Ουάσινκγτον, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε ανακοινώσει χθες ο Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται να έχει νεότερα αργότερα σήμερα από την επίσκεψη του γιου του και του ΥΠΕΞ στον Λευκό Οίκο και απάντηση στο αίτημά του προς τον πρόεδρο Τραμπ για βοήθεια στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Στην Αμαζονία ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών κατέγραψε σημαντική άνοδο μέσα σε ένα 24ωρο την Πέμπτη, όταν τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση καύσης. Ο στρατός έχει αναπτύξει από το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 αεροσκάφη και 3.900 άνδρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ ο Μπολσονάρου είπε πως δεν είναι «αλήθεια» ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου «φλέγεται», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών».

Κατηγόρησε τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ότι «τροφοδοτούν» τη διεθνή ανησυχία για τις πυρκαγιές.

Ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο είναι πάνω από 87.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010, όταν καταγράφηκαν πάνω από 132.000 κατά την ίδια περίοδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, ανέφερε ότι θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Τόνισε πως υπάρχει μια επιθυμία στην χώρα του για «επιστροφή στην κανονικότητα», έπειτα από την ένταση Μπραζίλιας – Βερολίνου στις αρχές του Αυγούστου με την Γερμανία να αναστέλλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά.

Τότε ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει συμβουλεύοντας την Άγγελα Μέρκελ να «αναδασώσει τη Γερμανία».

Απαντώντας σήμερα σε δημοσιογράφο που του υπενθύμισε αυτές του τις δηλώσεις, ο Μπολσονάρου απάντησε: «Εκείνη (η Μέρκελ) δεν θέλει να έχει μια ρομαντική σχέση μαζί μου και εσείς θέλετε να περιπλέξετε τα πράγματα. Δεν είναι μόνο η Γερμανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που δεν έχει να μας δώσει κανένα μάθημα για το περιβάλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:00