search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Επιφυλακτικά θετική η Ευρώπη, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χ.Α.

02.09.2019 11:33
Διατηρείται το επιφυλακτικό κλίμα σε Ευρώπη και Χ.Α. - Media

Με θετικά πρόσημα και ήπια ανοδικές διαθέσεις, κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ νέος γύρος δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα των δύο χωρών. Στον τελευταίο γύρο δασμών, οι ΗΠΑ επέβαλαν φόρο 15% στις εισαγωγές μιας σειράς κινεζικών αγαθών, ενώ από την πλευρά της η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο τις εισαγωγές του αμερικανικού αργού με δασμούς 5%.

Εν τω μεταξύ, για έβδομο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση, είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση, στις 47 μονάδες.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, είναι υψηλότερα, καθώς τότε είχε φτάσει στις 46,5 μονάδες και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε χαμηλό επτά ετών βρέθηκε η βρετανική μεταποίηση τον Αύγουστο. Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 47,4 μονάδες, από 48 τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet, ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί στις 48,3 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά και να έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ήταν επόμενο σήμερα να σημειωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται από την απόλυτη επικράτηση των αρνητικών προσήμων, όσον αφορά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και το -1,83% του τραπεζικού δείκτη, από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΑΔΜΗΕ (+0,93%), ΔΕΗ (+7,58%), ΟΠΑΠ (+0,05%), Aegean Airlines (+0,64%) και Σαράντης (+0,12%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-1,37%), Cenergy Holdings (-1,53%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), ΕΧΑΕ (-1,18%), Ελ. Πετρέλαια (-1,61%), Μυτιληναίο (-1,24%), ΟΛΠ (-1,06%) και TITC (-1,51%).

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται λίγο ψηλότερα των 860 μονάδων, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό ημέρας των 855,20 μονάδων (-1,49%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 21 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι αργία στην Wall Street, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 3.249.803 ίδιες μετοχές της COCA-COLA HBC AG. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 369.285.526.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15