search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:21
MENU CLOSE

«Πολεμικό συμβούλιο» συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον, ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών

02.09.2019 14:53
«Πολεμικό συμβούλιο» συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον, ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών - Media
 
Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε για αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της αυριανής έναρξης των εργασιών της Βουλής, κατά την οποία αναμένεται να επιχειρηθεί από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης να προωθήσουν νομοθεσία για να εμποδίσουν την εξέλιξη μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
 
Αμέσως μετά την συνάντηση με τους υπουργούς, ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σε προγραμματισμένη συγκέντρωση με τους βουλευτές του κόμματος, στην Ντάουνιγκ Στριτ. Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ, οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από την απάντηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας από την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία, ενώ μία πιθανή τέτοια εξέλιξη αύριο θα θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την ΕΕ.
 
Στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δεχτεί την πρωτοβουλία των αντι-Brexiteers για άμεση συζήτηση στη Βουλή αύριο, θα επιχειρηθεί η ανάληψη του ελέγχου της ατζέντας του Κοινοβουλίου την Τετάρτη από την αντιπολίτευση, προκειμένου να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή θα ζητά από τον πρωθυπουργό να αιτηθεί μία παράταση των διαπραγματεύσεων πέρα από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
 
Πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής, και σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.
 
Την ίδια στιγμή η Sun υποστηρίζει ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει αυτήν την εβδομάδα κάποιον νόμο για να εμποδίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ανέφερε η εφημερίδα Sun.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόνσον ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές την Τετάρτη. Στόχος του είναι να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου.
 
Πιέσεις για αναβολή του Brexit
Οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του.
 
Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
 
«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10