27/09/2020 22:44:51

Συνέχεια στον γρίφο για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Iσπανία: Αυξήσεις 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Media

 

Ο επικεφαλής του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που θα περιλάμβανε μερικά ανεξάρτητα μέλη και απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα του κόμματος Unidas Podemos για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Είναι ανέφικτο», δήλωσε ο Σάντσεθ κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σοσιαλιστικό κόμμα του και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, έπειτα από δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τον Ιούλιο.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές διαφωνίες ανάμεσα στο PSOE και το Unidas Podemos, όμως προσέφερε μια εναλλακτική επιλογή στο πλαίσιο της οποίας το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα μπορούσε να συμφωνεί σε πολιτικές και να πάρει μη υπουργικά αξιώματα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του Podemos για μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ούτε και οι σοσιαλιστές θα κυβερνήσουν μόνοι.

Ο Σάντσεθ προσφέρθηκε επίσης να δημιουργηθούν ανεξάρτητοι μηχανισμοί που θα ελέγχουν τον σεβασμό σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Podemos αναφορικά με την πολιτική που θα εφαρμοστεί.

Ο επικεφαλής του PSOE είπε πως εξακολουθεί να έχει στόχο να επιδιώξει μια συμφωνία και πως δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Ο Σάντσεθ έκανε τις δηλώσεις αυτές απευθυνόμενος σε μέλη του PSOE, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικάτα και παρουσιάζοντας περισσότερες από 300 προτάσεις πολιτικής σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει συμμάχους ώστε να ορκισθεί πρωθυπουργός πριν από την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου. Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν υπάρξει συμφωνία, επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos από πλευράς του, έγραψε σήμερα στο Twitter πως μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτελεί τη μοναδική επιλογή και πως δεν έχει αλλάξει γνώμη ως προς αυτό.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε το εν λόγω μήνυμα στο Twitter αφού ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσέφερε μια εναλλακτική επιλογή που περιλαμβάνει μια συμφωνία πάνω σε πολιτικές καθώς και θέσεις εκτός του υπουργικού συμβολίου. Ο Ιγκλέσιας υνόδευσε το μήνυμά του με απόσπασμα βίντεο από μια συνέντευξη που έδωσε πριν μιλήσει ο Σάντσεθ.

«Η πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, αλλά σε εγγυήσεις. Μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μόνη εγγύηση ότι θα εφαρμοσθούν οι πολιτικές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Και αυτό ήταν ανέκαθεν δέσμευσή μας», ανέφερε ο Ιγκλέσιας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.