search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία: Έχασε την κρίσιμη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον, καταθέτει πρόταση για πρόωρες εκλογές

03.09.2019 15:56
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία: Έχασε την κρίσιμη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον, καταθέτει πρόταση για πρόωρες εκλογές  - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την οδυνηρή ήττα του καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν πρωτοβουλία με σκοπό την αναβολή του Brexit, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε με 328 ψήφους υπέρ (301 κατά), με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης αλλά και 21 μελών των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία που έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει ο Τζόνσον, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα αναβολή.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα χθες, με τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα συγκαλούσε πρόωρες εκλογές για τη 14η Οκτωβρίου.

Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα Τετάρτη στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί.

Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Οι Βρετανοί ενέκριναν με το 52% των ψήφων στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 την αποχώρηση από την ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά την έλευσή του στη εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

Οι 21 «αντάρτες» αποπέμπονται από το κυβερνών κόμμα, ανάμεσά τους κι ο εγγονός του Τσόρτσιλ

Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον «πολύ σημαντικό πολιτικό λόγο» προκειμένου να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Πάσκαλ Ντόναχου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, μετά την επιτυχή έναρξη της προσπάθειας μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να αποτρέψουν το λεγόμενο no-deal Brexit την 31η Οκτωβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή [της διαδικασίας], θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε ο Ντόναχου στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ.

Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την καθαρή ήττα του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναχου απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του ΗΒ».

Στα 2 δισ. λίρες στο κονδύλι για την αντιμετώπιση των συνεπειών

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες (2,2 δισεκ. ευρώ) επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι υπηρεσίες του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Η αναγγελία αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του ΗΒ, αυξάνει σε 8,3 δισεκ. λίρες (9,1 δισεκ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:47