search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:12
MENU CLOSE

«ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ»: Συστήνεται εταιρεία για την ανάπλαση του Ματιού – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

03.09.2019 17:15
Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι: «Επόμενη ημέρα χωρίς τη γνώμη των κατοίκων» - Media

 

Το «πράσινο φως» στην ανάπλαση της περιοχής του Ματιού, που επλήγη από την φονική πυρκαγιά, δίνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο για τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», προκειμένου να προχωρήσει σε σχέδιο δράσης για την περιοχή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23.7.2018.

Η Εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση.

Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων ενώ θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Συγκεκριμένα, προβλέπει:

Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ

Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020

Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.

Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης, από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

Την άμεση ανάθεση (έως 30-10-2019) και ολοκλήρωση (έως 30-6-2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06