search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:45
MENU CLOSE

Ιταλία: Οι ακραιφνείς φιλοευρωπαίοι δεν στηρίζουν την νέα κυβέρνηση παρά τις «ευλογίες» της Κομισιόν

04.09.2019 07:11
Ιταλία: Οι ακραιφνείς φιλοευρωπαίοι δεν στηρίζουν την νέα κυβέρνηση παρά τις «ευλογίες» της Κομισιόν - Media

 

Οι πολιτικοί συσχετισμοί και τακτικισμοί γεννούν πολλά παράδοξα. Μετά την πτώση της αντισυστημικής κυβέρνησης, υπό την ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων, και την άρθρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ιταλίας το «Περισσότερο Ευρώπη» (+Europa) της Έμμας Μπονίνο, τι στάση παίρνει; Ενάντια σε κάθε προσδοκία, αντίθετη.

Χθες, η εκτελεστική επιτροπή της παράταξης της πρώην Eυρωπαίας επιτρόπου Μπονίνο αποφάσισε, έπειτα από μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των μελών του, να περάσει στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση (Τζουζέπε) «Κόντε2», με κινητήριους μοχλούς το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το Κίνημα 5 Αστέρων, που έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις αγορές και τα spread και έλαβε τις “ευλογίες” από τους Eυρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν.

Η απόφαση, που εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μία αποχή, αφήνει πολλούς να διερωτώνται για τη σκοπιμότητά της. Στην προηγούμενη κυβέρνηση Λέγκας -5 Αστέρων το ακραιφνώς φιλο-ευρωπαϊκό +Europa ήταν φυσικό να στρατευθεί ενάντια στις αντισυστημικές δυνάμεις κι είναι φυσικό πως θα στεκόταν απέναντι σε όποια κυβέρνηση θα περιελάμβανε δυνάμεις με ευρωσκεπτικιστικές απόψεις. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πλέον γιατί το κόμμα επέλεξε να ασκήσει αντιπολίτευση στο μόνο βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα– που μάλιστα το εμπιστεύονται και οι Βρυξέλλες. Μάλιστα ο γγ του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση κι εκδήλωσε την υποστήριξή του στη γραμμή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής δύναμης του +Europa, Μπρούνο Ταμπάτσι, που ήθελε άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση Κόντε.

Κύριο αίτιο για την απόφαση του κόμματος στάθηκε το μικρό περιθώριο για διαβουλεύσεις προς σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη γραμμή Μπονίνο, η δεύτερη τούτη κυβέρνηση Κοντε δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την πρώτη, όπου τα νήματα κινούσε η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. «Δεν αρκεί να έχουμε μία πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση για να τη στηρίξουμε. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη πιο βαθιοί πολιτικοί λόγοι για να αντλήσουμε απαντήσεις» στις προσδοκίες μας, τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του +Europa.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: πως είναι δυνατόν ένα κόμμα που ονομάζεται +Europa να ψηφίζει εναντίον της μόνης δυνατής πλειοψηφίας που δεν προβλέπει μία συμμετοχή στην κυβέρνηση κάποιου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος και να συντάσσεται στην αντιπολίτευση με τον Σαλβίνι και τη Τζόρτζια Μελόνι του ακροδεξιού «Αδέλφια της Ιταλίας»;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15