search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:10
MENU CLOSE

Η Αθήνα από τις χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς παγκοσμίως

04.09.2019 09:43
Έρχονται μειώσεις στα ενοίκια μετά την πανδημία - Ποιες περιοχές γίνονται πιο προσιτές (Πίνακες)  - Media

 

Η μοναδική μητρόπολη της δυτικής Ευρώπης που δεν είναι στις 68 της «πρώτης» κατηγορίας για να ζει κανείς είναι η  Αθήνα. Πέρυσι μάλιστα η ελληνική πρωτεύουσα ήταν στην 72η θέση και φέτος έχει υποχωρήσει 17 θέσεις.

Πάντως για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Βιέννη της Αυστρίας, διαθέτει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, υψηλά επίπεδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης, πράσινο και υπηρεσίες προς τους πολίτες που την κρατούν σταθερά στην κορυφή των καλύτερων πόλεων στον κόσμο.

Τη λίστα καταρτίζει κάθε χρόνο το Economist Intelligence Unit (ΕΙU), με βάση δείκτες για το βιοτικό επίπεδο, τη σταθερότητα, τις υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις βασικές υποδομές. Ωστόσο η Αθήνα είναι μεταξύ των αρνητικών εξαιρέσεων, στην 89η θέση.

Ακολουθεί η Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία πριν από το 2018 κατακτούσε την κορυφή επί επτά διαδοχικά έτη. Ακόμη μία πόλη της Αυστραλίας, το Σίντνεϊ, η Οσάκα της Ιαπωνίας και το Κάλγκαρι του Καναδά συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο Καναδάς κατακτά και τις δύο επόμενες θέσεις, με το Βανκούβερ και το Τορόντο, το οποίο ισοβαθμεί με το Τόκιο της Ιαπωνίας στην έβδομη θέση. Στην ένατη θέση η Κοπεγχάγη της Δανίας. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Η Ευρώπη

Μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ξεχωρίζουν επίσης η Ζυρίχη , η Φραγκφούρτη και η Γενεύη στις θέσεις 11,12 και 14. Το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ και το Αμβούργο βρίσκονται επίσης εντός της πρώτης εικοσάδας, ενώ το Βερολίνο και το Λουξεμβούργο είναι αρκετά κοντά, στις θέσεις 21 και 23 αντίστοιχα. Με πτώση έξι θέσεων το Παρίσι είναι στην 26η θέση. Από τις 68 πόλεις, που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία (βαθμολογία 80 και άνω) οι 31 είναι ευρωπαϊκές. Όπως σημειώνεται και στην αρχή του κειμένου η μοναδική μητρόπολη της δυτικής Ευρώπης που δεν είναι στις 68 αυτής της κατηγορίας είναι η δική μας Αθήνα. Πέρυσι η ελληνική πρωτεύουσα ήταν στην 72η θέση και φέτος έχει υποχωρήσει 17 θέσεις.

Οι ΗΠΑ

Απογοητευτικές πρέπει να θεωρούνται οι επιδόσεις των αμερικανικών πόλεων. Την καλύτερη θέση στις ΗΠΑ κατακτά η Χονολουλού στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ατλάντα, το Πίτσμπουργκ, το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον κερδίζουν μία θέση στην πρώτη 40αδα και το Σικάγο στην 41η.

Τα χρηματοοικονομικά κέντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, δεν προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής, καταλαμβάνοντας την 48η και 58η θέση αντίστοιχα. Καλύτερη η επίδοση για το Χονγκ Κονγκ που είναι στην 38η θέση (με το ΕΙU να διευκρινίζει ότι η έρευνα δεν έλαβε υπόψη την πολιτική ανταραχή των τελευταίων εβδομάδων), ενώ η Σιγκαπούρη είναι στην 40η.

Εκεί που η ζωή είναι δύσκολη

Ανυπόφορες θεωρούνται οι συνθήκες ζωής σε πόλεις που δοκιμάζονται από πόλεμο, τρομοκρατικές επιθέσεις ή και περιβαλλοντική κρίση. Στον «πάτο» η Δαμασκός της Συρία, ενώ ακολουθούν το Λάγος της Νιγηρίας και η Ντάκα του Μπαγκλαντές. Η Τρίπολη της Λιβύης και το Καράτσι του Πακιστάν συμπληρώνουν την πεντάδα των χειρότερων πόλεων να ζει κανείς.

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα καλύτερες και τις δέκα λιγότερο υποφερτές πόλεις.

Οι δέκα κορυφαίες:

1. Βιέννη

2. Μελβούρνη

3. Σίντνεϊ

4. Οσάκα

5. Κάλγκαρι

6. Βανκούβερ

7. Τορόντο

7. Τόκιο

9. Κοπεγχάγη

10. Αδελαΐδα

Οι δέκα χειρότερες:

1. Δαμασκός

2. Λάγος

3. Ντάκα

4. Τρίπολη

5. Καράτσι

6. Πορτ Μόρεσμπι

7. Χαράρε

8. Ντουλάλα

9. Αλγέρι

10. Καράκας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07