search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:40
MENU CLOSE

ΕΦΚΑ: Προεγγραφή για να μη χαθεί η ρύθμιση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

04.09.2019 13:50
ΕΦΚΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις για το εκκαθαριστικό των συνταξιούχων - Media

Σε νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για να μπορούν οι ασφαλισμένοι που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν μια προεγγραφή ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση που τρέχει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό γίνεται καθώς πολλοί ασφαλισμένοι δεν βλέπουν τις σωστές οφειλές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην προχωρούν στην ρύθμιση. Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης υπογράμμισε σήμερα ότι με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα να γίνεται μια προεγγραφή για να μην χάσουν την ρύθμιση και στην συνέχεια θα διορθώνεται το ποσό της οφειλής.

Σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου.

Αυτή τη στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στον δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες.

Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους, θα επενδύονται έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους.

Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν στην κύρια σύνταξη, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο υφυπουργός ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:39