search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:26
MENU CLOSE

Τράπεζας της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις του Brexit χωρίς συμφωνία

04.09.2019 15:51
Τράπεζας της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις του Brexit χωρίς συμφωνία - Media

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι “λιγότερο σοβαρές” απ’ όσο είχε προβλέψει πέρσι.

Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή “βελτιώθηκε η προετοιμασία” για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο “χειρότερο σενάριο” ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7% και όχι στο 7,5%, όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 3,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενδέχεται να ανέλθει στο +5,25% (και όχι 6,5%), από 2,1% σήμερα.

Αυτό το καταστροφικό σενάριο ωστόσο δεν θεωρείται και το πιο πιθανό από την BoE, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, υπενθύμισε ο Κάρνεϊ στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, που ίσως να ήταν και η τελευταία πριν από το Brexit, εφόσον γίνει τελικά στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στις αρχές του 2020, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προετοιμασίες στον οικονομικό τομέα, όμως υπάρχει ακόμη “αβεβαιότητα” για τη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:26