search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 09:54
MENU CLOSE

Νύχτα θρίλερ στη Βρετανία: Απόψε η ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές – Βαριά ηττημένος προς την κάλπη ο Τζόνσον – Απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων (Video)

04.09.2019 16:28
Νύχτα θρίλερ στη Βρετανία: Απόψε η ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές - Βαριά ηττημένος προς την κάλπη ο Τζόνσον - Απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων (Video) - Media

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου ψηφίζει απόψε το βρετανικό κοινοβούλιο. Τις εκλογές ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τις τρεις σημερινές ήττες του σε αντίστοιχες ψηφοφορίες, με τη βουλή να παίρνει ουσιαστικά τον έλεγχο για το Brexit.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που αποκλείει το «Brexit χωρίς συμφωνία».

Υπέρ τάχθηκαν 329 βουλευτές και εναντίον 300, κάτι που σημαίνει ότι η λεγόμενη «συμμαχία των ανταρτών» ενισχύθηκε κατά μία ψήφο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας.

Σε επόμενη ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, 495 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον και 65 υπέρ στην τροποποίηση που θα αφαιρούσε την αναγκαιότητα για έγκριση του κοινοβουλίου σε ένα no deal Brexit. Έτσι, η τροποποίηση δεν πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άτακτο Brexit χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου και ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι βουλευτές.

Στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε λίγο πριν από τις 22.00, τα “ναι” στo νομοσχέδιο για την καθυστέρηση του Brexit ήταν 327 και τα “όχι” 299.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

“Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως κι απόψε, απαιτούνται οι ψήφοι από τα 2/3 του κοινοβουλίου. 

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει “το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας”, όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

“Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές”, είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

 

Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή των Λόρδων όπου θα συζητηθεί έως την Παρασκευή το απόγευμα το αργότερο, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική έγκριση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 09:53