search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Το αντιπολιτευτικό τρίπτυχο Τσίπρα στη ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2089
5-9-2019
05.09.2019 03:00
tsipras-9.jpg

 

Στη «σέντρα» του ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. για οικονομία, εργασιακά και θεσμούς

Στην άκρη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά ζητήματα, καθώς η ατζέντα της ΔΕΘ έρχεται στο προσκήνιο και τα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου έχουν σωρεύσει ουκ ολίγη αντιπολιτευτική ύλη. Περίπου δύο μήνες μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανανεώσει το πλαίσιο των δεσμεύσεών του κι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει περισσότερο ή λιγότερο ευδιάκριτες «εκπτώσεις» ως προς τις βασικές του προεκλογικές εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τέσσερα χρόνια ανεβαίνει στη ΔΕΘ – το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Σεπτεμβρίου – ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον κι εκεί θα αναπτύξει την αντιπολιτευτική γραμμή σε όλα τα μέτωπα, αλλά θα δώσει και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο που ανοίγεται μετά τις εκλογές.

Για την προετοιμασία της ΔΕΘ στην Κουμουνδούρου ξεκίνησε χτες σειρά συσκέψεων του Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες, τομεάρχες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Ειδικότερα, στις συσκέψεις στην Κουμουνδούρου το πρωί της Τετάρτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετείχαν μεταξύ άλλων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.

Οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφώς η οικονομία, τα εργασιακά και οι θεσμοί.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί για μια ακόμη φορά στο έργο της κυβέρνησής του, ενώ όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα «έτοιμα» και τα πλεονάσματα

– Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «τρώει από τα έτοιμα του ΣΥΡΙΖΑ» και πανηγυρίζει για ρυθμίσεις και επιτεύγματα στην οικονομία της προηγούμενης κυβέρνησης: από την κατάργηση των capital controls, τις 120 δόσεις και τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τους δείκτες της ανάπτυξης.

Μάλιστα χτες, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του 2019 (1,9% του ΑΕΠ), υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΣΥΡΙΖΑ: το μεν υπουργείο έκανε λόγο για αναιμικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, η βελτίωση του οποίου αποτελεί στόχο εθνικής προτεραιότητας για την παρούσα κυβέρνηση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ «επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά». Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σταματήσει να πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ και «να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης», ένα σχέδιο που «θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και όχι προκλητικές διευκολύνσεις με σκοπό τον πλουτισμό των ισχυρών φίλων του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη».

– Θα εξαπολύσει αιχμές για το θέμα των πλεονασμάτων. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να θέσει εκ νέου το ερώτημα, εφόσον ο Μητσοτάκης έχει απορρίψει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% κι όπως έδειξαν τα ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (ιστορία που κατά την Κουμουνδούρου φαίνεται να μετατίθεται για μετά το 2021), πού θα βρει τα χρήματα για τη φορολογική πολιτική του 2020, δηλαδή τα μέτρα ύψους 1,5 δισ. που έχει υποσχεθεί, χωρίς να εξηγεί από ποιο δημοσιονομικό χώρο θα τα αντλήσει. Σύμφωνα με την κριτική του κόμματος οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για μείωση των φόρων, που υποτίθεται θα λειτουργούσαν ως αναπτυξιακό κίνητρο, έχουν ξεχαστεί και οι όποιες ελαφρύνσεις πραγματοποιηθούν θα αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από εκεί και πέρα αναφορικά με τη στρατηγική για την ανάπτυξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τις προηγούμενες μέρες ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια παρωχημένη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει όλα τα αποτυχημένα μοντέλα των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Μεταξύ άλλων κινείται σε μια κρατικοδίαιτη λογική και εστιάζει σε τρία – τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά projects, τα οποία όμως δεν μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Βλέπουν «ξήλωμα» στα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η γραμμή στην οποία αναμένεται να κινηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για πρόθεση της κυβέρνηση να επαναφέρει σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις, και δη ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες του ΣΕΒ. Πέρα από τα πρώτα δείγματα γραφής με την ψήφιση των διατάξεων για τη διευκόλυνση των απολύσεων (ξήλωμα της αιτιολόγησης της απόλυσης) και την κατάργηση των μέτρων προστασίας για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζουν στις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης σειρά αντεργατικών διατάξεων διά χειρός Βρούτση, που ξηλώνουν το εργασιακό πλαίσιο που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαπολύσει βέλη κατά της κυβέρνησης και στο πεδίο των θεσμών και της Δημοκρατίας με βασικές αιχμές το θέμα της ΕΥΠ (Κοντολέων, τοποθέτηση υπαλλήλων της ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση) και το θέμα της σύνθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21