search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:11
MENU CLOSE

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την απεριόριστη κράτηση παιδιών μεταναστών στις ΗΠΑ

04.09.2019 20:29
Λιβύη: Συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στους επόμενους 18 μήνες - Media

 

Η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τους περιορισμούς που διέπουν αυστηρά τον χρόνο που τα παιδιά μετανάστες περνούν στα κέντρα κράτησης είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Μισέλ Μπατσελέτ είπε ότι την ανησυχεί η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας στα τέλη Αυγούστου ότι θέλει να θέσει τέλος σε μια δικαστική απόφαση του 1997, τη λεγόμενη “Flores” που επιβάλλει στις ομοσπονδιακές αρχές να μην κρατούν παιδιά περισσότερες από 20 ημέρες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ εκτιμά ότι η απόφαση “Flores” είναι ξεπερασμένη στο παρόν μεταναστευτικό πλαίσιο και επιθυμεί αυτό το όριο των 20 ημερών να αρθεί εντός των δύο προσεχών μηνών. Διάφορες αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αντιταχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στην απόφαση αυτή.

Το να καθίσταται απεριόριστη η κράτηση είναι κάτι που “αντιβαίνει σε όλες τις νομικές συμφωνίες, στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους νόμους για τα παιδιά”, εξήγησε η Μπατσελέτ, αναφέροντας τη σχετική Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού που ορίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν υπό κράτηση παρά ως έσχατη λύση και για τη συντομότερη δυνατή διάρκεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έναν από τους πυλώνες της προεδρίας του και της εκστρατείας για την επανεκλογή του για το 2020.

Είχε προκαλέσει πέρυσι μεγάλη αγανάκτηση, ακόμη και στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών, με την πολιτική του διαχωρισμού των οικογενειών στα σύνορα, τη λεγόμενη “μηδενική ανοχή”, πριν ανακαλέσει τον Ιούνιο του 2018.

Η Μπατσελέτ ωστόσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της μαθαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα έθετε τέλος σε αυτή την πολιτική του διαχωρισμού, “εκατοντάδες παιδιά επιπλέον έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους από τον Ιούνιο του 2018”.

“Θεωρούμε ότι ο αυθαίρετος χωρισμός των οικογενειών συνιστά αυθαίρετη και παράνομη ανάμιξη στην οικογενειακή ζωή και σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών”, δήλωσε.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε επίσης αντίθετη στον νέο κανονισμό που ανακοίνωσε η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και έχει στόχο να αρνείται την αμερικανική υπηκοότητα στους μετανάστες που επωφελούνται από κοινωνικά επιδόματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33