search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17
MENU CLOSE

Πολιτικοί γάμοι: Δευτέρα έως Παρασκευή, 1 με 3 το μεσημέρι!

05.09.2019 09:23
Άλλα κόλπα: Τον χώρισε η σύντροφος του λίγες μέρες πριν παντρευτούν αλλά δεν τα έβαψε μαύρα – Παντρεύτηκε τον εαυτό του (Video) - Media

 

Μια από τις πρώτες και ιδιαιτέρα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν η καθιέρωση του πολιτικού γάμου το 1982 που κατά τα άλλα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούσε ήδη κοινό τόπο. Στην καθολική Γαλλία, για παράδειγμα, ο θεσμός του πολιτικού γάμου μετρά δυο αιώνες. Πριν από όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο γάμος δεν σχετίζεται με την θρησκευτική πίστη κανενός. Είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός που κακώς -κάκιστα- ταυτίζεται  με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η καθιέρωσή του στην Ελλάδα σηματοδότησε μια τεράστια καινοτομία στο οικογενειακό δίκαιο που συνέβαλε αποφασιστικά και πολλαπλώς στον εκσυγχρονισμό της χώρας με μια σειρά αλλαγών που επέφερε, όπως για παράδειγμα, την κατάργηση του ταπεινωτικού θεσμού της προίκας. 

Ο θεσμός προκάλεσε τότε τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας και χρειάστηκε να περάσουν δυο δεκαετίες για να αρχίσει να γίνεται κοινωνικά αποδεκτός. Μόλις το 2013 (μετά την καθιέρωσή του το 1982), ο αριθμός των πολιτικών γάμων ξεπέρασε εκείνον των θρησκευτικών – θα λέγαμε και με την συνδρομή της οικονομικής κρίσης. 

Ο δήμαρχος της Χίου σε μια εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης μιας από τις σημαντικότερες δημοκρατικές κατακτήσεις του μεταπολιτευτικού αστικού κράτους, αποφάσισε  να μην τελούνται στο εξής πολιτικοί γάμοι στο δημαρχείο Χίου αλλά σε διάφορα περιφερειακά δημοτικά κτήρια και μάλιστα από Δευτέρα έως Παρασκευή (μέρες καθημερινές που σπάνια επιλέγονται για την τέλεση γάμων) και ώρα 1 με 3 το μεσημέρι – μια πολύ …βολική ώρα!  

Η πρόσφατη περίεργη τοποθέτηση του δημάρχου της Χίου σχετικά με την τέλεση των πολιτικών γάμων επιχειρείται στη λογική της επαναφοράς διαφόρων αντιδραστικών πεποιθήσεων που πυροδοτήθηκαν κυρίως στην εποχή της κρίσης όπου κατά κύριο λόγο επικράτησε μια πρωτοφανής ιδεολογική σύγχυση. Η βασική και αδήλωτη πρόθεση είναι η «επιστροφή στις παραδόσεις» μέσα από μια λογική ότι κάθε αιτία κακού οφείλεται στις δημοκρατικές κατακτήσεις που μας αποκόβουν από τις ρίζες μας…  

Η απόφασή του, εκτός του ότι κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, έχει προφανή στόχο την γελοιοποίηση και υποβάθμιση του θεσμού. Τον καθιστά παρακατιανό και θεωρεί τους πολίτες που τον επιλέγουν δεύτερης κατηγορίας. Ταυτόχρονα, υποκρύπτει μια μεσαιωνική αντίληψη θρησκοληψίας, ξεπερασμένων κοινωνικών συμβάσεων και συμπεριφορών, μια νοοτροπία αντιδραστική  ως το μεδούλι, έναν πολιτισμικό σκοταδισμό. Υπονομεύει ευθέως κάθε δημοκρατική εκσυγχρονιστική κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.  

Θεσμοί και πολίτες οφείλουν από κοινού  να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια επιστροφής στις σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος μας,  υπερασπιζόμενοι την ανοικτή κοινωνία της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:16