24/10/2020 23:18:15

Αποκάλυψη FT: Οι ΗΠΑ πρόσφεραν «εκατομμύρια δολάρια» στον πλοίαρχο του ιρανικού τάνκερ αλλά «έφαγαν πόρτα»!

Αποκάλυψη FT: Οι ΗΠΑ πρόσφεραν «εκατομμύρια δολάρια» στον πλοίαρχο του ιρανικού τάνκερ αλλά «έφαγαν πόρτα»! - Media

 

Ποσό «εκατομμυρίων δολαρίων» πρόσφεραν οι ΗΠΑ στον πλοίαρχο του Adrian Darya 1, του ιρανικού τάνκερ που υπό την ονομασία Grace 1 είχε κρατηθεί επί έναν περίπου μήνα στο Γιβραλτάρ ενώ μετά την αναχώρησή του επικράτησε αναστάτωση στην Ελλάδα λόγω του ενδεχόμενου αιτήματος ελλιμενισμού του στην Καλαμάτα και του ενεργού αιτήματος δέσμευσής του από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον πλοίαρχο του ιρανικού δεξαμενοπλοίου, προσφέροντάς του ένα μεγάλο ποσό χρημάτων προκειμένου να οδηγήσει το πλοίο σε σημείο στο οποίο θα μπορούσε να συλληφθεί από τις ΗΠΑ.

Στην αποκάλυψη προχώρησαν οι Financial Times την Τετάρτη ενώ η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ απέστειλαν e-mail στον Ινδό πλοίαρχο του Adrian Darya 1 δηλώνοντάς του ότι η διοίκηση Τραμπ είναι πρόθυμη να καταβάλει «αρκετά εκατομμύρια δολάρια», αρκεί να οδηγήσει το πλοίο κάπου όπου θα μπορούσε να κρατηθεί από τις ΗΠΑ. Το email περιελάμβανε τηλέφωνο επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του.

Ο πλοίαρχος αγνόησε το μήνυμα με αποτέλεσμα να τεθεί ο ίδιος προσωπικά στη «μαύρη λίστα» των ατόμων που υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν από την πλευρά του, μετά την αποκάλυψη, έκανε λόγο για υπόθεση δωροδοκίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.