search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:16
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπαθεί να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών

05.09.2019 11:21
Bloomberg: Ιστορική παγκοσμια πρωτιά για τις ελληνικές μετοχές το 2019 - Media

 

Με θετικά πρόσημα, πλην Λονδίνου, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση επανέναρξης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου και ενώ οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία, Βρετανία και Χονγκ Κονγκ, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Ξεκινώντας από την Ιταλία, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που σχηματίστηκε χάρη σε μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.

Από εκεί και πέρα, υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο. Η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 2,7%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν είχε αυξηθεί κατά το ίδιο μέγεθος. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διολισθήσει κατά 1,4%.

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ προειδοποίησε ότι μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ελάχιστο αποτέλεσμα στην οικονομία, αλλά ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Οι τράπεζες στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη παραπονούνται από καιρό για την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία απαιτεί από αυτές να πληρώνουν για να τοποθετούν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα, πλήττοντας τα κέρδη τους.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 660 μονάδων, ο τζίρος να δείχνει σχετικά ενισχυμένος και η ψυχολογία των αγοραστών τονώνεται από το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και από την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 867,24 μονάδες (+1,49%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι Aegean Airlines (-1,02%), TITC (-0,54%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,65%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,13%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,26%), Εθνική (+2,75%), Πειραιώς (+2,46%), ΔΕΗ (+2,25%), ΕΧΑΕ (+3,78%), ΟΠΑΠ (+2,38%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Eurobank, Cenergy Holdings, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:16