search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στα υψηλά ημέρας, με γενική επιστράτευση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση

05.09.2019 16:04
Αντεξαν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο  - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η αγορά έδωσε ένα από τα δύο ζητούμενα, με κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας.

Από την άλλη, ο τζίρος παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και αυτό προσθέτει ερωτήματα στους επαγγελματίες του χώρου, στο “κατά πόσο ψηλότερα μπορεί να κινηθεί η εγχώρια αγορά, με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ την ψυχολογία των αγοραστών ενίσχυσαν η θετική εικόνα σε Ευρώπη και Wall Street, αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων, για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προς νέα ιστορικά χαμηλά, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ ότι “οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή”.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας των 874,65 μονάδων, με κέρδη 2,36%.

Ο τζίρος στα 62 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών συνηγορεί τόσο το τελικό +3,91% του τραπεζικού δείκτη, όσο και η τελική εικόνα στων μετοχών των συστημικών τραπεζών (Alpha Bank +3,71%, Εθνική +5,14%, Eurobank +3,18%, Πειραιώς +4,10%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο η μετοχή της Fourlis (-0,19%), σαφής ένδειξη για την, περίπου, “γενική επιστράτευση” που σημειώθηκε σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+4%), Cenergy Holdings (+2,88%), Ελλάκτωρα (+2,09%), Ελ. Πετρέλαια (+2,68%), ΕΧΑΕ (+4,22%), ΟΛΠ (+2,17%), Μυτιληναίο (+2%), ΟΠΑΠ (+3,59%) και ΟΤΕ (+3,67%).

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των φορέων του δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές φορέων μειώθηκαν κατά 81 εκατ. ευρώ, στα 1,63 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως εκτοξεύτηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου: από τα 493 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, έφτασαν στα 725 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν οι συνολικές οφειλές του δημοσίου να ανέρχονται σε 2,358 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι 2,207 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το θετικό κλίμα εκμεταλλεύτηκαν, μεταξύ άλλων και οι Forthnet (+13,33%, μετά την πληροφορία για ενδιαφέρον από την “Alter Ego”, εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη), Μουζάκης (+10,36%, επέστρεψε σε συναλλαγές αφού μετέτρεψε τις ανώνυμες μετοχές σε ονομαστικές), Moda Bagno (+6,98%), Κέκροψ (+7,77%), Δομική Κρήτης (+6,06%), Ελινόιλ (+4,92%), Ιντρακόμ (+5,46%), Audiovisual (+5,26%) και Αλουμύλ (+4,35%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:41