search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:33
MENU CLOSE

Προφυλάκιση τζιχαντιστή στον Κορυδαλλό – Εμπλοκή και από CIA στην υπόθεση

05.09.2019 17:18
Φυλακές Κορυδαλλού: Ναρκωτικά, λίμα, μαχαίρια και κινητά εντοπίστηκαν σε κελιά (Photos) - Media

 

Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατείται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες νεαρός Σύρος, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για τον 22χρονο Αμπντουλαζίζ Κ., ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα που πραγματοποιούσε βομβιστικές επιθέσεις κατά συμμαχικών δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σύμφωνα με την kathimerini, στις αρχές Αυγούστου, και ενώ βρισκόταν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, ο 22χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και μετήχθη από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στις φυλακές του Κορυδαλλού. Συγκαταλέγεται στους επτά κατηγορούμενους τζιχαντιστές που, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2017 – 2019.

Οπως είχε αποκαλύψει η kathimerini την 24η Ιουνίου, ο νεαρός συνελήφθη το δεύτερο μισό του 2018, κατά την άφιξή του στη Χίο, μέσα σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες. Τα στοιχεία του ελέγχθηκαν στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. και προέκυψε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία τού είχαν επιβάλει απαγόρευση εισόδου επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας και είχαν καταχωρίσει το σχετικό «σήμα» στις βάσεις δεδομένων της Interpol και στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο 22χρονος είχε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας από τις αρχές της Γερμανίας, οι οποίες του είχαν χορηγήσει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Στο διάστημα που ακολούθησε υπέβαλε δύο φορές αίτημα (σε α΄ και β΄ βαθμό) ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να του χορηγήσουν άσυλο. Και τα δύο αιτήματά του απορρίφθηκαν. Ο Αμπντουλαζίζ Κ. παρέμεινε για μήνες στα κρατητήρια του «Αλλοδαπών» περιμένοντας την απέλασή του. Σε αυτό το διάστημα αποπειράθηκε δύο φορές να βάλει τέλος στη ζωή του, ενώ νοσηλεύθηκε προσωρινά στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Προτού συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό όριο κράτησής του και ενώ η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του, η Εισαγγελία της Αθήνας τού άσκησε δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δυνάμει της οποίας, αρχές Αυγούστου, προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Στις έρευνες για την υπόθεση του 22χρονου συμμετείχαν η Αντιτρομοκρατική, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και η αμερικανική CIA. Πράκτορες των ΗΠΑ, εξάλλου, ήταν αυτοί που είχαν υποκλέψει τις επικοινωνίες του μέσω της εφαρμογής Paltalk με άλλο άγνωστο άτομο σχετικά με νέα οπλικά συστήματα και την αξιοποίησή τους από το Χαλιφάτο.

Ο Αμπντουλαζίζ Κ. γεννήθηκε στη Συρία και το 2014 εγκαταστάθηκε μαζί με τους γονείς και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του στην πόλη Λουντβιχσχάφεν, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας. Το 2015 επέστρεψε στη γενέτειρά του για να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της γερμανικής πόλης Κόμπλεντς, που ερευνά την υπόθεση, ο 22χρονος «δεν πολέμησε ενεργά για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Πάντως, σε διαβαθμισμένα έγγραφα των ελληνικών αρχών επισημαίνεται ότι ο νεαρός Σύρος συμμετείχε σε ομάδα μαχητών που πραγματοποιούσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Σε Ελληνες αξιωματούχους που τον ανέκριναν παραδέχθηκε ότι υπήρξε μέλος του χαλιφάτου. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι εννέα μήνες μετά την ένταξή του αποχώρησε επικαλούμενος «λανθασμένες αντιλήψεις» της οργάνωσης. Αρχικά συνελήφθη και φυλακίστηκε από στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Τρεις μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και ταξίδεψε στην Τουρκία και έπειτα στη Χίο, όπου συνελήφθη εκ νέου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31