search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Τα ονόματα που «παίζουν» για την «Επιτροπή φον ντερ Λάιεν» – Παρουσιάζεται την Τρίτη

05.09.2019 18:45
Σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός «μερικών εβδομάδων» προσβλέπει η ΕΕ - Media
 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη πρόκειται να παρουσιάσει την νέα ομάδα των Επιτρόπων και, όπως είχε υποσχεθεί, ο αριθμός των γυναικών που θα μετέχουν σ’ αυτήν είναι σχεδόν ίσος με των ανδρών.
 
Μετά την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, πέρασε το καλοκαίρι της σχεδιάζοντας το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων. Η κάθε χώρα πρότεινε έναν ή δύο υποψηφίους, εξαιρουμένης της Βρετανίας, δεδομένου ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σήμερα, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε πρότεινε το τελευταίο όνομα που έλειπε από τη λίστα: τον μετριοπαθή Σοσιαλδημοκράτη Πάολο Τζενιλόνι. Το γεγονός αυτό επιτρέπει πλέον στην φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες την 26μελή ομάδα της.
 
Χωρίς να ληφθεί υπόψη η Ρουμανία, που πρότεινε δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, προτάθηκαν από τις χώρες τους 12 γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν) και 14 άνδρες. Τον στόχο της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών είχε θέσει και ο αποχωρών πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά δεν τον πέτυχε: η δική του ομάδα αποτελείτο από 9 γυναίκες και 19 άνδρες.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη Επιτροπή θα μετέχουν “ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες (…) που θα αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια του οικονομικού τομέα”.
 
Μεταξύ αυτών των υποψηφίων είναι η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού, το “μαύρο πρόβατο” της Σίλικον Βάλεϊ που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Η Φιλελεύθερη Βεστάγκερ αναμένεται ότι θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τον Ολλανδό Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς. Αν η Βεστάγκερ διοριστεί Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, στον Τίμερμανς θα ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
 
Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, ίσως αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, αν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δεν απέκλεισε την ιδέα να διεκδικήσει τον τομέα του Ανταγωνισμού. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που θα επιθυμούσαν πολλοί, ιδίως όμως η Ιταλία.
 
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, ενδιαφέρεται για πολλούς τομείς: οικονομία, προϋπολογισμός, έρευνα, καινοτομία… Από την άλλη, η Ελίσα Φερέιρα από την Πορτογαλία, πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Πορτογαλίας, είναι πιθανόν να αναλάβει την Περιφερειακή Πολιτική.
 
Καθώς είναι δεδομένο ότι ορισμένα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερα τα οικονομικά, είναι περιζήτητα, εκτιμάται ότι η φον ντερ Λάιεν θα δυσκολευτεί να ικανοποιήσει τους πάντες σε αυτήν τη νέα Επιτροπή που ωστόσο είναι εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτικά, μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο άγραφος κανόνας λέει ότι ένας πρώην Επίτροπος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα που είχε και προηγουμένως: στη νέα Επιτροπή θα παραμείνουν οκτώ από την ομάδα του Γιούνκερ, κάτι που σημαίνει ότι θα αναλάβουν άλλες θέσεις.
 
Η φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την Τρίτη τη σύνθεση της Επιτροπής και κατόπιν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει όλους τους υποψηφίους σε ακρόαση, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι η λίστα που θα παρουσιάσει η νέα πρόεδρος δεν είναι οριστική: στο παρελθόν, κάποιοι υποψήφιοι αποκλείστηκαν από το ευρωκοινοβούλιο.
 
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία έγκρισης του νέου Κολεγίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου και η νέα επιτροπή θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15