search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18
MENU CLOSE

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street φέρνει το εμπόριο

05.09.2019 19:00
Ανοδικά η Wall Street με την ελπίδα χαλάρωσης της καραντίνας - Media

 

Ράλι πραγματοποιούν οι παγκόσμιες μετοχές, αφού η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι δύο πλευρές να σημειώσουν πρόοδο στη διαμάχη που έχει θέσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε κίνδυνο ύφεσης.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ομάδα αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο θα έχουν συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου, και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες.

Στις 21:42 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,46%, ή 383,79 μονάδες και διαμορφώνεται στις 26.739,26 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινείται στις 8.104,50 μονάδες, αυξημένος κατά 127,62 μονάδες ή +1,60%. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, διαμορφώνεται στις 2.975,02 μονάδες, κερδίζοντας 37,24 μονάδες ή +1,27%.

Η μετοχή της VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) αυξάνεται κατά 2.9%, καθώς η αντίστοιχη της Advanced Micro Devices ενισχύεται 1.3%. Τραπεζικές μετοχές, όπως της J.P. Morgan Chase και της Citigroup, κινούνται πάνω από 2.9% υψηλότερα, ενώ η Caterpillar και η Boeing κερδίζουν 3.5% και 1,2% αντίστοιχα.

Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τα μέρη συμφώνησαν οι συνομιλίες τους για το εμπόριο να επαναληφθούν σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με σκοπό να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο «στις αρχές Οκτωβρίου» στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις, που θεωρητικά θα επαναλαμβάνονταν τον τρέχοντα μήνα, θα γίνουν μετά την αμοιβαία επιβολή – από την 1η Σεπτεμβρίου – νέων επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διεξαχθεί ο δέκατος τρίτος κύκλος συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την οικονομία και το εμπόριο στις αρχές Οκτωβρίου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Μετά τον πιο πρόσφατο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Σαγκάη στα τέλη Ιουλίου, τα μέρη είχαν ανακοινώσει πως συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν την ημερομηνία.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί επί έναν χρόνο και πλέον σε εμπορικό πόλεμο, με την αμοιβαία επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγαθά αθροιστικής αξίας 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι νεότεροι δασμοί, που στοχοθετούν κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκ. δολαρίων, τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο ανταπάντησε επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκ. δολαρίων. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της επιβολής των νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε προχθές Τρίτη το Πεκίνο ότι θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο εάν επανεκλεγεί το 2020, προβλέποντας πως αυτό θα σημάνει μεγάλη αιμορραγία για την Κίνα, για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις στη χώρα, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες για τις αμερικανικές εταιρείες που πλήττονται από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει.

Στο μέτωπο των οικονομικών νέων, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 195.000 τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ADP και το Moody’s Analytics, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 140.000 θέσεων εργασίας. Η έκθεση από την ADP και το Moody’s Analytics θεωρείται από τους επενδυτές ως προεπισκόπηση της μηνιαίας έκθεσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Παρασκευή το πρωί.

Τα στοιχεία για τις μισθολογικές πληρωμές έρχονται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα μέσα στο μήνα, ακλουθώντας την πρώτη μείωση του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών ανακοίνωσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ κινήθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, μετά τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, που ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα, παρά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που δείχνει ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα.

Το πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε κατά 1,37 δολάρια στα 62,07 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως υποχωρούσε στα 60,25 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό WTI, κέρδισε 1,21 δολ. στα 57,47 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του WTI αυξήθηκαν πάνω από 4% την Τετάρτη, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά νέα σχετικά με τον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών, λόγω φόβων για εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο χρυσός υποχώρησε πάνω από 2% και το ασήμι έχασε 4%, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και των ελπίδων για πρόοδο στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που αποδυνάμωσαν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση.

Οι τιμές του spot gold υποχώρησαν 2,1% στα 1.520,60 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι μειώθηκε κατά 4% στα 18,79 δολ. ανά ουγγιά, αφού είχαν αρχικά μειωθεί στα 1,509,03 δολ. και 18,48 δολάρια αντίστοιχα, πιάνοντας τη χειρότερη ημερήσια πτώση σε περισσότερο από 2 χρόνια. Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ υποχώρησαν 2% στα 1.528,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Η πλατίνα επίσης έχασε περίπου 2,4% στα 962,00 δολ. ανά ουγγιά, αφού άγγιξε χαμηλό ημέρας 940,50 δολ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:17