search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:43
MENU CLOSE

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνεργασίας

06.09.2019 14:43
Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνεργασίας - Media

 

Σε μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα, προχωράει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία που κατάφεραν να συμπήξουν υπό τον Τζουζέπε Κόντε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά την χθεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δέκα υπουργοί προέρχονται από τους Πεντάστερους (ο Ντι Μάιο ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και είναι έτσι ο νεότερος ΥΠΕΞ στην Ιστορία της χώρας), εννιά από το PD, ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU) και μια ανεξάρτητη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέραν της ανάληψης των καθηκόντων ΥΠΕΞ από τον Ντι Μάιο συγκεντρώνεται στο πρόσωπο της υπουργού Εσωτερικών, της ανεξάρτητης δηλαδή Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, η οποία είναι μόνιμη ανώτερη δημόσια υπάλληλος εξειδικευμένη σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Από την τοποθέτηση της Λαμοργκέζε στο πόστο που μέχρι πρότινος κατείχε ο ακροδεξιός και αντιευρωπαϊστής ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως και συνολικά από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης από την οποία λείπει το ακροδεξιό στοιχείο γενικότερα, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θέλει να ακολουθηθεί μια αντίθετη πορεία από αυτήν που είχε υιοθετήσει ο Ματέο Σαλβίνι και είχε σπρώξει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι οι Πεντάστεροι και το Δημοκρατικό Κόμμα από την ίδρυση του M5S ήταν πολιτικοί αντίπαλοι που τους χώριζαν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, το χάος που πυροδότησε η παρουσία της Λέγκας στην κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και η φιλοδοξία του Ματέο Σαλβίνι να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε για να πάει σε πρόωρες εκλογές και να σαρώσει, ήταν αρκετά για να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να χαράξουν μια κοινή κυβερνητική πολιτική.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος από την στιγμή που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία λάσπης κατά της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποκλείεται να κρατήσει η συνεργασία των δύο κομμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση αναμένεται την Δευτέρα και την Τρίτη να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας έτσι και τυπικά τα καθήκοντα της. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία που διαθέτει στην Γερουσία είναι οριακή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24