search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:05
MENU CLOSE

Απίστευτο τρολάρισμα Τσακαλώτου στην Κεραμέως: Τι είπε ότι θα της κάνει δώρο

06.09.2019 15:30
Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη μέσω της σειράς του BBC «Yes, Prime Minister»! - Media
 
Με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τη θέση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως περί ιστορίας και εθνικής συνείδησης.
 
Συγκεκριμένα, ο Ε. Τσακαλώτος έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:
 
«Νίκη Κεραμέως: Κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανά 
 
Το 1930 (!) οι Sellar and Yeatman γράψανε μια εναλλακτική χιουμοριστική ιστορία της Αγγλίας (σ.σ. το βιβλίο “1066 and all that”) για να διακωμωδήσουν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στην Αγγλία ο οποίος ήταν εργαλειακος με σκοπό την οικοδόμηση της εθνικής συνείδησης των Άγγλων.
 
Είχε, όπως γράφουνε, 103 καλά πράγματα, 2 γνήσιες ημερομηνίες και 5 κακούς βασιλιάδες. Ο πιο κακός βασιλιάς ήταν βέβαια ο Ιωάννης, ο αδερφός του καλού Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, γνωστός στην Ελλάδα ως εχθρός του Ρομπεν των Δασών -μαζί φυσικά με τον (επίσης κακό) Σερίφη του Nottingham.
 
40 χρόνια μετά, στο σχολείο μου στο Λονδίνο, ”the bad king John theory of history” ήταν αντικείμενο χλευασμού για τους καθηγητές της ιστορίας. Δηλαδή η άποψη ότι η ιστορία είναι μόνο στο επίπεδο βασιλιάδων, πρωθυπουργών και, γενικότερα, μεγάλων ανδρών (πάντα άνδρες βεβαίως βεβαίως), χωρίς κοινωνικές αναφορές, ιδεολογίες, αντιπαραθέσεις συμφερόντων κλπ.
 
90 χρόνια μετά η κ.Νίκη Κεραμέως επαναφέρει την εθνική συνείδηση, και αποτάσσει τις κοινωνικές αναφορές, ως βασικό μέλημα της ιστορίας. Δεν το λες και φιλελεύθερο, δεν το λες και προοδευτικό, δεν το λες και βαθιά ριζωμένο στο πλάι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
Δεσμεύομαι να της χαρίσω το “1066 and All That” στην γιορτή της».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:05