search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56
MENU CLOSE

Η «Αΐντα» της Φιλαρμόνια σε Πέτρα και Βεάκειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2089
5-9-2019
07.09.2019 03:00
antikristoi2.jpg

 

Με τη μεγαλειώδη και θεαματική όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Αΐντα» ανοίγει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 η Φιλαρμόνια Oρχήστρα Αθηνών.

Η ορχήστρα που ίδρυσε ο πανεπιστημιακός Νίκος Μαλλιάρας ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Με μια διεθνή συμπαραγωγή, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, τη γερμανική Opera Classica Europa και την Opera Constanza από τη Ρουμανία, θα παρουσιάσει το αγαπημένο έργο του Βέρντι σε δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, σολίστ, χορωδοί και μέλη της ορχήστρας ετοιμάζουν ένα καλλιτεχνικό υπερθέαμα που θα γοητεύσει το αθηναϊκό κοινό.

Στους κύριους ρόλους εμφανίζονται οι Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Yamel Domort, Jaime Eduardo Pialli, Τζένη Δριβάλα και Νικόλαος Καραγκιαούρης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Vaccaro και τη μουσική διεύθυνση ο Βύρων Φιδετζής.

Η «Αΐντα» είναι ο τίτλος της δημοφιλούς όπερας (λυρικό μελόδραμα) σε τέσσερις πράξεις και επτά σκηνές, στίχους του Αντόνιο Γκιζλαντσόνι και μουσική του Τζουζέπε Βέρντι, που παίχθηκε για πρώτη φορά στο χεδιβικό βασιλικό θέατρο (όπερα) του Καΐρου στις 24 Δεκεμβρίου του 1871 παρουσία αξιωματούχων της χώρας, υψηλών καλεσμένων και του συνόλου των διπλωματών.

Ο προοδευτικός και θεατρόφιλος Χεδίφης Ισμαήλ Ιμπν Ιμπραήμ Πασάς της Αιγύπτου ανέθεσε στον Γάλλο διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου Μαριέτ-Μπέη την ανεύρεση της υπόθεσης και τη σύνθεση της μουσικής στον μαέστρο Βέρντι. Ο Μαριέτ-Μπέης κατέστρωσε την υπόθεση του δράματος επί τη βάσει αρχαίου μύθου που στηριζόταν όμως σε ιστορικά γεγονότα του Ηροδότου και αφορούσε τον Φαραώ Απρία της 26ης Δυναστείας και τον στρατηγό του Άμασι, αλλά και σε κείμενο του Διόδωρου του Σικελιώτη.

Το έργο γράφτηκε το 1870 μέσα σε τέσσερις μήνες, αλλά δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπούς θεάτρου του Καΐρου (1 Νοεμβρίου 1869), αλλά ούτε και τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ (17 Νοεμβρίου 1869). Αμέσως μετά το Κάιρο η «Αΐντα» ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου και μετά έγινε πασίγνωστη στην Ευρώπη.

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος για το 2019 – 2020, που ξεκινάει με την «Αΐντα», περιλαμβάνει και άλλα, μεγάλα και ιδιαίτερα μουσικά θεάματα και ακροάματα από την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, με μεγάλα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, όπως «Tosca – The Musical» (Θέατρο Αλκυονίς), «La Bohème» (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας), και από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με έργα όπως η όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαρία Αντουανέτα», το μπαλέτο «Η Λυγερή κι ο Χάρος» του Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και πολλά άλλα.

– «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, 13 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

14 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς, ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56