search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:59
MENU CLOSE

Πάουελ: Δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ η Fed – Σε ετοιμότητα δράσης για να διατηρηθεί η ανάπτυξη

06.09.2019 18:07
Αλλάζει σελίδα η Fed: Ριζικές αλλαγές στη στρατηγική της για τον πληθωρισμό - Καμπανάκι Πάουελ για την ανεργία - Ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ  - Media

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να ενεργεί “όπως αρμόζει” για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή στη Ζυρίχη, εκτιμώντας ωστόσο ότι η οικονομία δεν αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση.

“Η υποχρέωσή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πιθανό να οδηγηθούν σε ύφεση, ανέφερε, ωστόσο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν κινδύνους από την αβεβαιότητα στο εμπόριο.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο που έχει συγκλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές από πέρυσι. Η Fed μείωσε τον Ιούλιο κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2008, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Πάουελ ως ασφάλιση κατά της ύφεσης εν μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας στο εμπορικό μέτωπο και της παγκόσμιας επιβράδυνσης. 

Από τότε η αβεβαιότητα στο εμπόριο αυξήθηκε περαιτέρω, ενώ η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επέβαλαν δασμούς ο ένας στις εισαγωγές του άλλου. Τον Αύγουστο, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές στις μεγαλύτερη μηνιαία πτώση ενός μηνός από τον Μάιο.

Οι εντάσεις μειώθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες, αφού η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι δύο πλευρές να σημειώσουν πρόοδο στη διαμάχη που έχει θέσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε κίνδυνο ύφεσης. Ωστόσο, οι προσδοκίες των δύο πλευρών για επίτευξη συμφωνίας είναι χαμηλές.

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

“Νομίζω ότι το θέμα είναι πως η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική οδηγεί κάποιες εταιρείες να συγκρατούν τις επενδύσεις”, δήλωσε. “Έχουμε ακούσει αρκετά για την αβεβαιότητα. Έτσι, για τις επιχειρήσεις, για να προχωρήσουν σε πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό ή λογισμικό, θέλουν να είναι βέβαιες ότι θα υπάρξει ζήτηση”.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο συνέβαλε στη χαλάρωση της στάσης της Fed, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ακολουθώντας τις άλλες κεντρικές τράπεζες στο εξωτερικό. Τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και αναμένεται να μειωθούν και πάλι αυτόν το μήνα.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στη διατήρηση της οικονομίας των ΗΠΑ σε καλό επίπεδο. Ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ κινήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Ωστόσο, ο κατασκευαστικός τομέας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2016 τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:43