search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:03
MENU CLOSE

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα σε Fed και εμπόριο

06.09.2019 19:40
Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα σε Fed και εμπόριο - Media

 

Οριακές κινήσεις σημειώνουν οι παγκόσμιες μετοχές την Παρασκευή, ύστερα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τις θετικές ενδείξεις αυτής της εβδομάδας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνα να επισκιάζουν τις οικονομικές ανησυχίες. Η Wall Street οδηγείται σε τριήμερο ανοδικό σερί, παρά τη δημοσιοποίηση ασθενέστερων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας από τις αναμενόμενες.

Στις 22:35 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0.36%, ή 95,03 μονάδες και διαμορφώνεται στις 26.823,18 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινείται στις 8.124,05 μονάδες, αυξημένος κατά 7,22 μονάδες ή +0,09%. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, διαμορφώνεται στις 2.983,89 μονάδες, κερδίζοντας 7,89 μονάδες ή +0,27%.

Για την εβδομάδα, οι Dow και S&P 500 βρίσκονται πάνω από +1,5%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει περίπου 2%, εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν σύντομα να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο στην αποσυμφόρηση της παρατεταμένης εμπορικής τους διαμάχης.

Την άνοδο στηρίζουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να ενεργεί “όπως αρμόζει” για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση, εκτιμώντας ωστόσο ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 130.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, με τους αναλυτές να ανέμεναν αύξηση κατά 150.000 τον περασμένο μήνα. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,7%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που δείχνει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε, με τις εκτιμήσεις για νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed να αυξάνονται. Τον Ιούνιο, προστέθηκαν 178.000 θέσεις εργασίας ενώ 159.000 δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία και οι κινήσεις της Παρασκευής έρχονται καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις σχετικά με την νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα συνεδριάσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι στο 91,2%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Οι μετοχές οδηγήθηκαν σε ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη, αφού η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι δύο πλευρές να σημειώσουν πρόοδο στη διαμάχη που έχει θέσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε κίνδυνο ύφεσης.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ομάδα αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο θα έχουν συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου, και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες.

Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τα μέρη συμφώνησαν οι συνομιλίες τους για το εμπόριο να επαναληφθούν σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στην Κίνα, οι μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με άνοδο, με τον σύνθετο δείκτη αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης να καταγράφει άνοδο για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάης ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 2.999,6 μονάδες ενώ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σεντζέν έκλεισε με άνοδο κατά 0,41% στις 9.823,42 μονάδες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών και στα δύο χρηματιστήρια διαμορφώθηκε στα 634 δισεκ. γιουάν (περίπου 89,5 δισεκ. δολάρια), από τα 797,5 δισεκ. γιουάν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης ChiNext που περιλαμβάνει, όπως ο αμερικανικός Nasdaq, τις ταχέως αναπτυσσόμενες κινεζικές επιχειρήσεις, σημείωσε άνοδο κατά 0,19% στις 1.692,24 μονάδες.

Με άνοδο έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 113,63 μονάδων (0,54%) στις 21.199,57 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 2,64 μονάδων (0,17%) στις 1.537,10 μονάδες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59