21/10/2020 10:24:33

Νέα «πυρά» Σεκαλλαρίδη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν ευθύνες για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Νέα «πυρά» Σεκαλλαρίδη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν ευθύνες για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο  - Media

 

Κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ασκεί σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τέσσερα χρόνια μετά από την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ σχολιάζει και τις κινήσεις τής σημερινής κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

«Υπήρχαν μεγάλες εκφάνσεις της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων, τις οποίες εμείς ως Διεθνής Αμνηστία τις επιδοκιμάσαμε. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη τρύπα στο ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το προσφυγικό. Εμείς και τότε δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Για παράδειγμα για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά έχει μεγάλες ευθύνες η προηγουμένη κυβέρνηση, όπως και η ευρωπαϊκή ένωση με την αντιμεταναστευτική πολιτική», λέει ο κ. Σακελλαρίδης και προσθέτει: «Θυμίζω για παράδειγμα τον Έβρο με τις συνεχείς καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Καταγράψαμε και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης».

Για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου λέει: «Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό κατά τη γνώμη μου προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά».

Για την γενικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και με αιχμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας για εκκένωση κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Ως Διεθνή Αμνηστία θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν αυτές οι επιχειρήσεις, απέναντι σε πληθυσμούς ιδιαιτέρως ευάλωτους, όπως είναι ανήλικα παιδιά, μητέρες και ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζούγκλα του πολέμου».

«Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια κατεύθυνση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης που εκφράζεται σε πρόσφυγες», τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι «η έννοια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σίγουρα αποτελεί ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, όπως έχουμε καταγράψει σε πλήθος εκθέσεων που έχουμε δημοσιεύσει. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μια αλλαγή στη νοοτροπία και στην πολιτική των Σωμάτων Ασφαλείας, σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας.»

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα», αναφέρει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, «είναι το πρόσφατο περιστατικό με το ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο Μουσείο. Το γεγονός ότι ένα ζευγάρι κρατιέται χέρι χέρι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και από το πουθενά έρχονται κάποιοι ΜΑΤατζήδες και του κάνουν τσαμπουκά είναι ενδεικτικό μια γενικότερης αντίληψης που επικρατεί».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.