search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Αχτσιόγλου: Στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επιστροφή στο μνημόνιο

08.09.2019 14:37
Αχτσιόγλου: Να μην επιτρέψουμε νέα κρίση στα εργατικά δικαιώματα - Media

 

Επιστροφή σε «συνθήκες μνημονίου» σε ό,τι αφορά τα εργασιακά προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε δήλωσή της η πρώην υπουργός εργασίας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για την δήλωση των υπερωριών καθώς και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Προανήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δήλωση των υπερωριών. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται. Χαρακτηριστικό πεδίο όπου βοήθησε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ο χώρος των τραπεζών όπου μετά από πολλά χρόνια αυθαιρεσίας άρχισαν να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων και επέστρεφαν σπίτι τους στην ώρα τους ή πληρώνονταν όπως ορθώς ο νόμος ορίζει τις υπερωρίες τους»

«Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται».

«Άρα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία ( αφού μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας) και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις. Όπως εξάλλου συνέβαινε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όπου εντός μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν αυτή την αρχή και οι μισθοί συμπιέστηκαν προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά .»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:00