search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:13
MENU CLOSE

Πομπέο: Ανοιχτή η επανάληψη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν εφόσον «αλλάξουν στάση»

09.09.2019 07:07
Πομπέο: Ανοιχτή η επανάληψη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν εφόσον «αλλάξουν στάση» - Media

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, τον τερματισμό των οποίων ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εξεγερμένοι θα «αλλάξουν στάση» και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Είπε ακόμη πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν έχει αποφασίσει ακόμη» αν θα προχωρήσει με την απόφαση να αποσύρει χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, όπως προέβλεπε το σχέδιο συμφωνίας το οποίο αποτελούσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC για την τύχη των διαπραγματεύσεων μετά τη δραματική ανακοίνωση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, «θα επιστρέψει προς το παρόν» στις ΗΠΑ.

«Ελπίζω πως οι Ταλιμπάν θα αλλάξουν στάση και θα επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Στο τέλος, όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν με τον διάλογο» είπε, καλώντας επίσης για μια απευθείας συνάντηση ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους εξεγερμένους, την οποία αρνούνται μέχρι τώρα οι τελευταίοι.

«Υπάρχει ανάγκη για μια σημαντική δέσμευση» εκ μέρους των Ταλιμπάν προκειμένου να επαναληφθούν οι συζητήσεις, πρόσθεσε.

«Αν οι Ταλιμπάν δεν έχουν καλύτερη συμπεριφορά, αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ενώπιόν μας εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δε θα μειώσει την πίεση. Δε θα μειώσουμε την υποστήριξή μας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας» συνέχισε σε άλλο τηλεοπτικό δίκτυο, το CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τη φονική επίθεση της περασμένης Πέμπτης στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο, μεταξύ άλλων, ενός Αμερικανού στρατιώτη, προκειμένου να θέσει τέρμα στις άμεσες διαπραγματεύσεις στις οποίες είχαν εμπλακεί οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και έναν χρόνο και να ακυρώσει μια συνάντηση, η οποία μέχρι τώρα είχε κρατηθεί μυστική, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στο Καμπ Ντέιβιντ με τους επικεφαλής των εξεγερμένων και τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

«Πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να είχαμε πείσει σε αυτό το μέρος όλους τους ηγέτες του Αφγανιστάν, καθώς και τους Ταλιμπάν, να βελτιώσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν» είπε ο Μάικ Πομπέο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμος να το διακινδυνεύσει».

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε, εξάλλου, πως οι διαπραγματεύσεις επέτρεψαν να σημειωθεί «τεράστια πρόοδος». «Έχουμε μια δέσμευση των Ταλιμπάν ότι θα διακόψουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Είπαν ότι θα μειώσουν τη βία» υπογράμμισε.

Αλλά μετά τη νέα επίθεση, «ο πρόεδρος Τραμπ είπε “αρκετά”» εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06