search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22
MENU CLOSE

Αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι βρήκε «iPhone» ηλικίας… 2.137 ετών (Photos/Video)

09.09.2019 07:30
Αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι βρήκε «iPhone» ηλικίας… 2.137 ετών  (Photos/Video) - Media

 

Το ηλικίας 2.137 ετών «iphone» βρέθηκε μέσα σε έναν τάφο με έναν γυναικείο σκελετό σε νεκρόπολη, κατά τις ανασκαφές στη ρωσική «Ατλαντίδα».

Ένα αντικείμενο που παραπέμπει σε smartphone βρήκαν αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις ανασκαφές στη ρωσική «Ατλαντίδα» – σε δύο νεκροπόλεις στη νότια Σιβηρία, οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια όταν υποχώρησε η στάθμη των υδάτων της τεράστιας λίμνης Σαγιάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247.gr , σε μια μεγάλη έκταση στη Δημοκρατία της Τουβά, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, έχουν βρεθεί – εκτός των άλλων – δεκάδες ασύλητοι τάφοι πλούσιων και επιφανών αρχαίων Ούνων νομάδων, με σκελετούς, μούμιες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Siberian Times, το αντικείμενο βρέθηκε το 2016 μέσα σε έναν τάφο με έναν γυναικείο σκελετό, στη νεκρόπολη Ala-Tey.

Χιουμοριστικά, οι αρχαιολόγοι ονόμασαν την αρχαία γυναίκα «Νατάσσα» και το αξεσουάρ της iphone. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πόρπη μίας ζώνης ηλικίας 2,137 ετών, με την οποία θάφτηκε η επιφανής Νατάσσα, την εποχή της αρχαίας φυλής των νομάδων Xiongnu.

Με διαστάσεις 18 επί 9 εκατοστά, η πόρπη είναι κατασκευασμένη από μαύρο αεριωθούμενο πολύτιμο λίθο (σαν λιγνίτης) με ένθετες διακοσμήσεις από τιρκουάζ, καρνεόλη και μαργαριτάρι.

«Η ταφή της Νατάσα με το iPhone Xiongnu παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αυτό τον τάφο» δήλωσε ενθουσιασμένος ο αρχαιολόγος Πάβελ Λεούς.

«Ο χώρος αυτός είναι μια επιστημονική αποκάλυψη», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίνα Κιλουνόφσκαγια από το Ινστιτούτο Ιστορίας και Πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής στην Tουβά.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22