search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56
MENU CLOSE

Άντεξαν τα ομόλογα, παρά τις ρευστοποιήσεις

09.09.2019 14:56
«Εκρηκτικό» ράλι στα ελληνικά ομόλογα - «Σπάει τα κοντέρ» το 10ετές - Media

 

Άντεξαν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά παρά τις ρευστοποιήσεις. Στην αγορά υπερίσχυσαν οι πωλητές με αποτέλεσμα οι τιμές να των ομολόγων να δεχθούν περιορισμένες πιέσεις. Παραταύτα οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων σημείωσαν οριακή μόνο άνοδο. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,60% από 1,592% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 0,880%.

Η προοπτική αποπληρωμής μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδρά θετικά στην αγορά των ομολόγων, καθώς περιορίζει το βάρος των τόκων που φέρει ο Προϋπολογισμός ενώ ανοίγει το δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,59% από 1,61% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,59 να διαμορφωθεί στο 2,01% από 2,23% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1057 δολ από τα 1.1027 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό το κλίμα για το δολάριο, καθώς η σχετικώς ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης, (σύμφωνα με την τελική μέτρηση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εμφάνισε σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο αύξηση κατά 1,2% -α’τρίμηνο: 1,3%, χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου 1,6%), η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά εργασίας και οι προσδοκίες για επεκτατική νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επερχόμενη σύσκεψη έχουν θετικό αντίκτυπο στο αμερικανικό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,358%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,437% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,452%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1033 δολ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56