search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:18
MENU CLOSE

Πόσα πληρώνει το κυπριακό κράτος ετησίως για τους μισθούς των κληρικών

09.09.2019 17:55
Πόσα πληρώνει το κυπριακό κράτος ετησίως για τους μισθούς των κληρικών - Media

 

Η Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου συνέχισε τη Δευτέρα τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας που έγινε το 1971 μεταξύ της Δημοκρατίας και την Εκκλησία για επιχορήγηση της μισθοδοσίας των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, με αντάλλαγμα παραχώρησης ακίνητης ιδιοκτησίας από την εκκλησία.

Όπως ανέφερε η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, σήμερα καταβάλλονται 6,5 εκατ. ευρώ σε μισθούς περίπου 722 κληρικών. Με βάση το νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός προνοείται να αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ από το 2026 και έπειτα ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι θα λαμβάνουν το επίδομα από το  κράτος θα αυξάνεται κατά 0,5%, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Τμήμα Κτηματολογίου ανέφερε ότι συνολικά 220 αγροτικά τεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από την εκκλησία στο κράτος, ενώ εκκρεμούν άλλα 80 για διαδικαστικούς λόγους. Η αξία των κτημάτων που έχουν μεταβιβαστεί είναι σε αξίες του 2018.

Ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου Γιάννης Χαριλάου, έστειλε το μήνυμα ότι η διευθέτηση του θέματος μέσω του νομοσχεδίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ότι η Εκκλησία προσπαθεί να διευθετήσει όλα τα θέματα που εκκρεμούν χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις εκάστοτε Κυβερνήσεις που τις θεωρεί όλες μέρος της εκκλησίας.  Είπε ότι η Εκκλησία δεν θέλει να έχει συγκρουσιακή σχέση με τα κόμματα ή το κράτος, και διερωτήθηκε γιατί υπάρχει αντίδραση για το ποσό που παίρνει η εκκλησία της Κύπρου, όταν το κράτος, ορθώς, όπως είπε έρχεται και επιδοτεί και τις άλλες θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν στο νησί.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16