search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:34
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Αυστηρό μήνυμα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλών

10.09.2019 05:33
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μισέλ για την Αμμόχωστο - Media

 

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα τόσο για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, σημειώνοντας πως ο κ. Ανατσασιάδης είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το σταθερό μέλημα Ελλάδας και Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την παραβατική συμπεριφορά της.

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. «Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και καλωσόρισε τον κ. Αναστασιάδη «σπίτι του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία». Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33