22/01/2021 21:02:58

Αναστάτωση και πανικός σε παραλία των Χανίων: Εμφανίστηκε λεοντόψαρο, το ψάρι-δολοφόνος (Photos)

Αναστάτωση και πανικός σε παραλία των Χανίων: Εμφανίστηκε λεοντόψαρο, το ψάρι-δολοφόνος (Photos) - Media

 

Πανικός προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε παραλία του Γραμμένου στην Παλαιόχωρα Χανίων, όταν το δηλητηριώδες και άκρως επικίνδυνο λεοντόψαρο εθεάθη στο νερό, σε πολύ ρηχά νερά μάλιστα, την ώρα που λουόμενοι και μικρά παιδιά απολάμβαναν το μπάνιο τους.

Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα των θαλάσσιων υδάτων του νησιού μας.. Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά κάθε τέσσερις μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του. 

Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών, τα οποία εξασφαλίζει με μια τεχνική που προκαλεί τρόμο, καθώς ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που τα παρασέρνει απευθείας στο στόμα του.  Πέρα από όμορφο, είναι και ένα επικίνδυνο ψάρι καθώς μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας κορυφαίους θηρευτές και μειώνοντας πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών. 

Τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας. Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του, και τα τοξικά αγκάθια του, αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το λιονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Συνεπώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ονομάστηκε τυχαία λιοντάρι των ψαριών!

Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο zarpanews.gr αμέσως, ένας νεαρός Χανιώτης, εργαζόμενος σε μπαρ της περιοχής, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και άρπαξε το ψαροντούφεκο του, πετυχαίνοντας το λεοντόψαρο και απαλλάσσοντας όσους βρέθηκαν στην παραλία από την επικίνδυνη παρουσία του.

Να σημειωθεί οτι η εξουδετέρωσή του μπορεί να επιφέρει κινδύνους και για τους επίδοξους ψαράδες εάν δεν έχουν την απαραίτητη γνώση, τεχνική και ευελιξία που χρειάζεται.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.