search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:56
MENU CLOSE

Φρίκη: Γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν την άφηναν να μπει στο γήπεδο (Photo, σκληρή εικόνα)

10.09.2019 16:40
Φρίκη: Γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν την άφηναν να μπει στο γήπεδο (Photo, σκληρή εικόνα) - Media
 
Μια Ιρανή φίλαθλος, η οποία αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη από τις αρχές επειδή προσπάθησε να μπει κρυφά σε ένα γήπεδο, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, υπέκυψε στα τραύματά της, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο.
 
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Shafaqna, η 30χρονη γυναίκα –γνωστή με το παρατσούκλι «Γαλάζιο Κορίτσι», από τα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, της Εστεγλάλ– πέθανε την Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Είχε αυτοπυρποληθεί έξω από το δικαστήριο, καθώς φοβόταν ότι θα την καταδίκαζαν σε εξάμηνη φυλάκιση.
 
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 η είσοδος στα στάδια απαγορεύεται για τις Ιρανές όταν παίζουν ανδρικές ομάδες. Στις αλλοδαπές επιτρέπεται υπό όρους.
 
«Αυτό που συνέβη στη Σαχάρ Χονταγιαρί είναι αποκαρδιωτικό», σχολίασε ο Φίλιπ Λούθερ, ο διευθυντής του τμήματος ερευνών για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το μοναδικό έγκλημά της ήταν ότι ήταν γυναίκα σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι θύματα διακρίσεων», πρόσθεσε.
 
Η FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ασκεί πιέσεις στο Ιράν για να άρει την απαγόρευση, εξέφρασε τη λύπη της για την «τραγωδία» και συλλυπήθηκε την οικογένεια και τους φίλους της Σαχάρ.
Την αλληλεγγύη της στην οικογένεια της Χονταγιαρί εξέφρασε και η ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Ρόμα. «Τα χρώματα της Ρόμα είναι το κίτρινο και το κόκκινο όμως σήμερα η καρδιά μας αιμορραγεί στα μπλε για τη Σαχάρ Χονταγιαρί. Το πανέμορφο παιχνίδι υποτίθεται ότι μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Τώρα είναι η ώρα να επιτραπεί σε όλους στο Ιράν να απολαμβάνουν μαζί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αναπαύσου εν ειρήνη, Γαλάζιο Κορίτσι», ανέφερε η ανάρτηση της ομάδας στο Twitter.
 
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna, η ιρανική δικαιοσύνη σκοπεύει να ερευνήσει τον θάνατο της 30χρονης γυναίκας.
 
Σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί απηύθυναν έκκληση στη FIFA να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ιράν σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και στους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες. Κυκλοφόρησαν επίσης φωτογραφίες στις οποίες υποτίθεται ότι εικονίζεται η Χονταγιαρί στο νοσοκομείο, τυλιγμένη με επιδέσμους.
 
Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Καριμί κάλεσε τους 4,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram να μποϊκοτάρουν τα γήπεδα μέχρι νεωτέρας. Η ομάδα Εστεγλάλ συλλυπήθηκε επίσης την οικογένεια, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «ο τραγικός θάνατος του πολυαγαπημένου μας παιδιού, της δεσποινίδας Σαχάρ Κονταγιαρί, προκάλεσε βαθιά θλίψη και λύπη».
 
Η FIFA είχε εντείνει τις πιέσεις της στο Ιράν ώστε να επιτρέψει στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τους προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 2022. Είχε δώσει μάλιστα στην Τεχεράνη διορία μέχρι τις 31 Αυγούστου για να άρει την απαγόρευση, απειλώντας με κυρώσεις. Το υπουργείο Αθλητισμού του Ιράν ανέφερε στις 25 Αυγούστου ότι οι γυναίκες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν στις 10 Οκτωβρίου τον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ιράν και της Καμπότζης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54