07/08/2020 15:36:22

Απόφαση-σταθμός: Αθωώθηκε γιατρός που έκανε ευθανασία σε ασθενή του

Απόφαση-σταθμός: Αθωώθηκε γιατρός που έκανε ευθανασία σε ασθενή του - Media
 
Αθώος κρίθηκε από δικαστήριο στην Ολλανδία γιατρός που είχε πραγματοποιήσει ευθανασία σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της.
 
Η υπόθεση θεωρούνταν κρίσιμη για την ερμηνεία του νόμου όσον αφορά την ευθανασία και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται στην Ολλανδία, όπου είναι νόμιμη από το 2002.
 
Η διαθήκη της 74χρονης όριζε πως συναινεί στον τερματισμό της ζωής της σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωνόταν ιδιαίτερα και η γιατρός ζήτησε την συγκατάθεση της οικογένειάς της.
 
Όμως δεν ρώτησε την ίδια την ασθενή εάν θέλει να πεθάνει, καθώς δεν ήταν πλέον σώας τα φρένας.
 
Οι εισαγγελείς παραδέχτηκαν πως η γιατρός είχε την καλύτερη πρόθεση όμως παραβίασε τον νόμο διότι δεν διασφάλισε την συναίνεση της γυναίκας, η οποία ενδεχομένως είχε αλλάξει γνώμη.
 
Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε πως η γιατρός έπραξε νόμιμα και ορθά, σημειώνοντας πως η νοητική κατάσταση της 74χρονης δεν της επέτρεπε να διατυπώσει σαφή επιθυμία για ευθανασία.
 
Η έδρα προσέθεσε ότι η διαθήκη της ασθενούς και πλειάδα συζητήσεων που είχε παλαιότερα με συγγενείς της είχαν καταστήσει σαφή την επιθυμία της να πεθάνει εάν η ασθένειά της προχωρούσε.
 
Η γιατρός υποστήριζε εξ αρχής που έδρασε με σύνεση, ενώ το δικαίωμα στην ευθανασία εξελίσσεται σε σοβαρό θέμα συζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς.
 
Πηγή: skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.