search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:16
MENU CLOSE

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα σε ΕΚΤ και εμπόριο

12.09.2019 14:54
Wall Street: Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον S&P 500 - Media

 

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον Dow Jones να οδεύει προς το έβδομο ανοδικό σερί του, ύστερα από τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και τις νέες ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στις 17:41 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,42%, ή 115,11 μονάδες και διαμορφώνεται στις 27.252,15 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινείται στις 8.230,95 μονάδες, αυξημένος κατά 61.,27 μονάδες ή +0,75%. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, διαμορφώνεται στις 3.016,00 μονάδες, κερδίζοντας 15,07 μονάδες ή +0,50%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επίδραση της επιτοκιακής πολιτικής της και θα σταματήσουν λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και το επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμμένα, τα νέα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ: 

Η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (πρόκειται για επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Το ευρώ υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Τα συμβόλαια χρυσού ενισχύθηκαν πάνω από 1% στα 1.521,80 δολ. ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed, η οποία συνεδριάζει σε λίγες μέρες, για να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατηγορώντας την για προσπάθεια υποτίμησης του ευρώ έναντι του «πολύ ισχυρού δολαρίου», τραυματίζοντας τις εξαγωγές των ΗΠΑ, ενώ επιτέθηκε και στη Fed η οποία «κάθεται, κάθεται και κάθεται».

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέτωπο, αφού το Πεκίνο αποφάσισε χθες να εξαιρέσει κάποια αμερικανικά προϊόντα από πρόσθετους δασμούς, η Ουάσινγκτον ανταπάντησε ανακοινώνοντας μικρή καθυστέρηση στις προγραμματισμένες αυξήσεις δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Τετάρτη μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια «χειρονομία καλής θέλησης».

Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η αναβολή του μέτρου αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος «του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε» και λόγω «του γεγονότος ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα εορτάζει την 70ή επέτειο» από την ίδρυσή της.

Οι αμερικανοί τιμωρητικοί δασμοί θα αυξηθούν στο 30% (από 25%) στα συγκεκριμένα εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης, εν μέσω των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Bloomberg News οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζουν μια προσωρινή συμφωνία με την Κίνα που θα καθυστερούσε τους δασμούς. 

Ο Dow έκλεισε πάνω από 27.000 μονάδες την Τετάρτη για πρώτη φορά από τις 30 Ιουλίου ενώ ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 3.000 για πρώτη φορά από τις 31 Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να διατηρήσει ως έχουν ή ακόμα και να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ύστερα από τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησαν οι δύο πλευρές ενόψει του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων.

Ο Μνούτσιν, σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να σημειωθεί πρόοδος κατά τις συνομιλίες με στελέχη χαμηλότερης βαθμίδας αυτόν τον μήνα ενόψει των διαπραγματεύσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους τον Οκτώβριο. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε έκδοση 50ετούς ομολόγου φέτος, αλλά η προοπτική αυτή είναι «σοβαρά» στο τραπέζι για το 2020. Ο Μνούτσιν σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών συζητά την πιθανότητα έκδοσης ενός ομολόγου πολύ μεγάλης διάρκειας με τράπεζες και επενδυτές. «Νομίζω ότι υπάρχει κάποια ζήτηση» για ένα 50ετές ομόλογο, δήλωσε ο Μνούτσιν. «Νομίζω ότι θα ήταν καλό να διευρυνθούν οι ικανότητες δανεισμού των ΗΠΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11