24/09/2020 10:55:38

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο δημιουργεί μηχανισμό συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο δημιουργεί μηχανισμό συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων - Media
 
Αναλυτική κριτική στις διατάξεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γυρίζει τα εργασιακά στην περίοδο 2010-2014.
 
Συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης ότι καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εκτιμώντας ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.
 
Επίσης, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το ν/σ δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς, προσθέτοντας ότι χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.
 
Παράλληλα, σημειώνουν ότι το ν/σ καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: Η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται, καθώς μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί και συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εν τέλει, υποστηρίζουν ότι δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.
 
Όσον αφορά στο ζήτημα της διαιτησίας οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους. Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία, δε, των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων.
 
Για το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το ν/σ μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου, ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο και ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. Στην πράξη οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία.
 
Περί συνδικαλιστικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το ν/σ κάνει λόγο για δημιουργία Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, αποτελεί παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις και θα καταστεί σαφές ποιοι περιορισμοί τίθενται στη δράση των τελευταίων, προσθέτοντας ότι με τις διατάξεις δίνεται δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας -και για την κήρυξη απεργιών- που μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη απόφασης για απεργία ή να δημιουργήσει ζητήματα πιέσεων και χειραγώγησης.
 
Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, παράλληλα ότι το ν/σ τροποποιεί διάταξη  η οποία όριζε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, να πάρει επίδομα ανεργίας και να διεκδικήσει αποζημίωση και τώρα το διάστημα μη καταβολής δεδουλευμένων ορίζεται ρητά σε 2 μήνες και όχι νωρίτερα. Με τον ισχύοντα νόμο ακόμη και μονομερής βλαπτική μεταβολή μπορεί να θεωρηθεί και πολύ μικρότερη καθυστέρηση.
 
Όσον αφορά στην προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο για κάθε ώρα υπέρβασης του ωραρίου μερικής απασχόλησης, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το μέτρο από μόνο του δεν έχει αξία αν δεν υπάρχει έλεγχος της υποδηλωμένης εργασίας. Για να εντοπιστούν οι υποδηλωμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και όχι απαξίωση του ΣΕΠΕ, προσθέτοντας ότι δεδομένης δε της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μοιάζει κυρίως με επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αρνητικών εργασιακών ρυθμίσεων και όχι με ρύθμιση ουσίας και υπενθυμίζοντας ότι για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε αυξημένο πρόστιμο στις περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου εργαζομένου μερικής απασχόλησης.
 
Παράλληλα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για όλες τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι το μητρώο που θέλει να φτιάξει η ΝΔ είναι υποπερίπτωση του παραπάνω και φανερώνει ότι αντιλαμβάνεται ως μόνη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας την αδήλωτη εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.