search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:19
MENU CLOSE

«Κονσερβοποίηση» προσφύγων και μεταναστών – Στόχος η μετακίνηση 4.000 ατόμων από τα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2090
12/09/2019
14.09.2019 03:00
pn1209asylo-1.png

 

Εξακολουθούν να παίζουν με το προσφυγικό ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία «ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ανάλογα με τις διαθέσεις τους. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής «μαστίγιου και καρότου» που χρησιμοποιούν οι «γείτονες» προκειμένου να ασκήσουν νέες πιέσεις στη χώρα μας και την Ε.Ε. είναι τα στατιστικά στοιχεία των διασώσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο που έκανε το Λιμενικό κατά το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε και διέσωσε συνολικά 74 πρόσφυγες και μετανάστες σε δύο περιστατικά στη Λέσβο και τη Σάμο. Την επόμενη ημέρα όμως φαίνεται πως τα «καρντάσια» της τουρκικής ακτοφυλακής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου είχαν… «αργία», με συνέπεια οι Έλληνες συνάδελφοί τους να «τρέχουν και να μην φθάνουν».

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, διασώθηκαν συνολικά 237 άτομα σε 11 περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω, το Φαρμακονήσι και τη Σύμη.

Πλέον ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αγγίζουν τους 26.000. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στη Λέσβο, όπου στη Μόρια και το Καρά Τεπέ βρίσκονται 12.248 πρόσφυγες και μετανάστες. Αφόρητη είναι η κατάσταση και στο Bαθύ της Σάμου, όπου ο πληθυσμός στη δομή έχει υπερβεί 8,6 φορές τη χωρητικότητά της. Συγκεκριμένα στο hotspot την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν 5.166 πρόσφυγες και μετανάστες σε εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 600 άτομα.

Καραβόμυλος και Κόρινθος

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υφυπουργός για το Μεταναστευτικό Γιώργος Κουμουτσάκος σκοπεύουν να επαναλάβουν τη γνωστή αποτυχημένη (σ.σ.: και επί ΣΥΡΙΖΑ) τακτική της «κονσερβοποίησης» επιχειρώντας να αποσυμφορήσουν τα νησιά του BA. Αιγαίου.

Ήδη μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο νέων πρόχειρων δομών φιλοξενίας στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας και την Κόρινθο, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα στον χώρο του παλιού στρατοπέδου στον Καραβόμυλο πρόκειται να μεταφερθούν συνολικά 312 άτομα σε έξι μεγάλες σκηνές, όπου θα φιλοξενηθούν για περίπου έναν μήνα οικογένειες από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής πάντως, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στη Φθιώτιδα, επισημαίνουν πως ο χώρος του παλιού στρατοπέδου στον Καραβόμυλο είναι εντελώς ακατάλληλος για τη διαμονή και τη μακροχρόνια φιλοξενία ανθρώπων. Τα σοβαρότερα προβλήματα που επισημαίνουν είναι αυτά της έλλειψης δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παρά τις αντιδράσεις, θέμα χρόνου θεωρείται και η λειτουργία της δεύτερης νέας δομής στην Κόρινθο, συνολικής χωρητικότητας 600 ατόμων. Γενικότερα στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων ή η επέκταση ήδη υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο τη μεταφορά τουλάχιστον 4.000 προσφύγων και μεταναστών από τα hotspots. 

Μητσοτάκης – Ερντογάν

Πλέον η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (23-25 Σεπτεμβρίου), αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Με δεδομένο ότι ο «σουλτάνος» συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη πως θα επιτρέψει σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα τους να περάσουν στα Βαλκάνια, αλλά και ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, μένει να φανεί αν οι ηγέτες των δύο κρατών έχουν διάθεση να βρουν μια αμοιβαίως επωφελή λύση και για τις δύο πλευρές.

«Αφιλόξενοι»!

Πάντως η νέα μεταναστευτική στρατηγική της κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις. Οι άμεσες απελάσεις των παράτυπων μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία, η κατάργηση του δικαιώματος της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων παροχής ασύλου και η επανενεργοποίηση του «Ξένιου Δία» στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας προκαλεί αντιδράσεις με την αιτιολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση παρεκκλίνει από τη φιλοξενία στον αυταρχισμό όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και εκ μέρους του νομικού κόσμου σχετικά με την πρόθεση της πολιτείας να καταργήσει το δικαίωμα της εξέτασης του αιτήματος ασύλου σε δεύτερο βαθμό, σε περίπτωση απόρριψης του αρχικού από την Υπηρεσία Ασύλου. Έγκριτοι νομικοί επισήμαναν στο «Ποντίκι» ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα στερηθούν του συνταγματικού δικαιώματος της προσφυγής έχουν δικαίωμα να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και περαιτέρω στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να απελαθούν, όπως ευελπιστεί να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου ανήκει πλέον το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού. Επιπλέον θέση στο ζήτημα παίρνει και η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με μια ανακοίνωση ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία σημειώνει:

«Η ΕΕΔΑ καλεί την πολιτεία να συνεκτιμήσει την ανάγκη ταχείας και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας που εκκρεμούν, σε κάθε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας ασύλου, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της ποιότητας των διοικητικών αποφάσεων, ώστε η διαδικασία να πληροί τους όρους της αποτελεσματικότητας».
Περαιτέρω η ΕΕΔΑ τονίζει ότι «η δευτεροβάθμια εξέταση νόμω και ουσία των αιτημάτων διεθνούς προστασίας αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Κοινό Σύστημα Ασύλου και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να καταργηθεί από τον εθνικό νομοθέτη χωρίς να τίθενται ζητήματα συμβατότητας των ελληνικών ρυθμίσεων με το ενωσιακό δίκαιο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:17