search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:32
MENU CLOSE

X.A.: Κοντά στα υψηλά ημέρας, με τον τζίρο να παραμένει ερωτηματικό

13.09.2019 16:09
Ενεργειακό «σπρώξιμο» στο Χρηματιστήριο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, η τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των βασικών δεικτών, κοντά στα υψηλά ημέρας”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τα δύο από τα τρία ζητούμενα και πιο συγκεκριμένα, την σχετική αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών και το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, στα γνωστά, χαμηλά, επίπεδα των, πολλών, τελευταίων ημερών παρέμεινε η μικτή αξία συναλλαγών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι “με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν έχει να περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η καλύτερη εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι τίτλοι των Viohalco (-0,38%), 3E (-2,16%), Lamda Development (-0,12%), ΔΕΗ (-0,36%), ΟΛΠ (-0,22%), Σαράντη (-1,81%) και αμετάβλητη η μετοχή του Ελλάκτωρα, αλλά και η έκδηλη έλλειψη πρωτοβουλιών, από πλευράς αγοραστών, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί υπέρ των αγοραστών, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί τίτλοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (Alpha Bank +0,79%, Εθνική +0,62%, Eurobank +1,23%, Πειραιώς +2,52%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, τις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις από τη νέα μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταθέτει η Goldman Sachs.

Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος βλέπει μια καθαρή αρνητική επίπτωση 3% στα καθαρά κέρδη του 2019, ενώ σε όρους απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) εκτιμάται στη 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Κατά μέσο όρο για το σύνολο των τραπεζών που καλύπτει ο οίκος, η επίπτωση στην κερδοφορία εκτιμάται στο -2% και στο ROTE στη 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Όσον αφορά στο TLTRO, η Goldman σημειώνει ότι “αποτελεί ένα αναπάντεχο ‘δώρο’ για τις μικρότερες τράπεζες της ευρωπεριφέρειας και δεν αποτελεί θετική είδηση για τις μεγάλες τράπεζες, καθώς οι χαλαρότεροι όροι για τη χρήση των εργαλείων ρευστότητας της ΕΚΤ, εξαφανίζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ισχυρών, έναντι των πιο αδύναμων τραπεζών της ευρωζώνης”.

Από την άλλη, το σημερινό Eurogroup, δεν έφερε κάποια καταλυτική είδηση.

“Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

“Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας” συμπλήρωσε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Aegean Airlines (+3,38%), Cenergy Holdings (+2,62%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,12%), Motor Oil (+1,19%), Jumbo (+1,69%), TITC (+1,10%), Μυτιληναίος (+1,18%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,63%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά, μεταξύ άλλων και οι Κλωστήρια Ναυπάκτου (+13,11%), Νάκας (+9,55%), Autohellas (+11,69%), Sato (+6,25%), Ιατρικό (+4,29%), Quest (+2,94%), Foodlink (+3,85%), Intralot (+3,10%), Reds (+2,11%), ΕΚΤΕΡ (+3,05%), Σπύρου (+4,35%), MIG (+2,04%), ΕΥΔΑΠ (+2,63%) και Ιντερτέκ (+2,14%).

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεκαπέντε εισηγμένες θα συμμετάσχουν στο συνέδριο ATHEX Small Cap Conference, που διοργανώνει το Χ.Α. στις 10 Οκτωβρίου για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (small caps).

Πρόκειται για τις Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, CNL Capital, Δρoμέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Π. Πετρόπουλος, Profile, Revoil και Trastor.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 848,12 (-0,29%) και 857,39 μονάδων (+0,80%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 856,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:32