search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:10
MENU CLOSE

Με αιχμή οικονομία και εργασιακά ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – απόψε η ομιλία στο Βελλίδειο

14.09.2019 07:28
Με αιχμή οικονομία και εργασιακά ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - απόψε η ομιλία στο Βελλίδειο - Media

 

Το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 84η ΔΕΘ, όπου ανεβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επίσκεψη η οποία ξεκίνησε χθες όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με τον νυν και τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και Γιάννη Μπουτάρη, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις της χθεσινής ημέρας επικεντρώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει το θέμα τις τελευταίες μέρες – στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον σταθμό Βενιζέλου επισημαίνοντας ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει το έργο στη λογική και αρχαία και μετρό φεύγοντας από το «ψευτοδίλημμα» όπως είπε «ή αρχαία ή μετρό» για να περάσουμε τώρα στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιστροφή στην «κανονικότητα των καθυστερήσεων» και των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους, και ειδικότερα υπογράμμισε ότι όταν ο Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν έκανε ένα δώρο στον νέο εργολάβο «ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις».

 

Πλεονάσματα και εργασιακή απορρύθμιση

Περαιτέρω, στα πεπραγμένα της μέχρι στιγμής διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του θα αναφερθεί το απόγευμα, ενώ στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας στις απαραίτητες συγκρίσεις με τη ΝΔ που κατά τους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρούν ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται δεν είναι για όλους, αλλά «για τους λίγους».

Πρώτα και κύρια θα αναφερθεί στην οικονομία, παραπέμποντας στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης και συγκρίνοντας με τις πρώτες ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εντείνει από το βήμα της ΔΕΘ την πολιτική πίεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα κατηγορώντας τον για μία ακόμη φορά, ότι δεν διαπραγματεύτηκε, ούτε αξιοποίησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα επέφερε μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5 χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζονται προαπαιτούμενα – άλλωστε όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε εκτός μνημονίων πια.

Κατά πληροφορίες θα αναφερθεί στην ανάγκη για άσκηση πολιτικών που απευθύνονται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση αφενός ότι ακυρώνει ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ωφελούσαν ευρείς κοινωνικές κατηγορίες- πχ δεν θα εφαρμοστεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου για της επιχειρήσεις στο 50% που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αρχές του 2020, ενώ την ίδια ώρα η «γαλάζια» ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ βγάζει κερδισμένους τους μεγαλοϊδιοκτήτες, ομοίως, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ευνοεί τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα εγκαλέσει την κυβέρνηση για την απορρύθμιση των εργασιακών και το ξήλωμα του εργασιακού πλαισίου που είχε διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αιτήματα του ΣΕΒ και να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε βάρος των εργαζομένων.

 

Στη σκιά της Νοβάρτις

Είναι με ερωτηματικό πόσο θα χρωματίσει την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων, δεδομένου ότι η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο μετά και την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας των μηνύσεων Σαμαρά και

Βενιζέλου κατά των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου για τους χειρισμούς στην έρευνα περί την υπόθεση Νοβάρτις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό» προερχόμενο από το παλιό και διεφθαρμένο κατεστημένο και καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβεται πίσω από τις μηνύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά να κάνει μια Εξεταστική ή Προανακριτική- «αν τολμάει» για το πραγματικό σκάνδαλο της Νοβάρτις. Με αυτό τον τρόπο η Κουμουνδούρου επιχειρεί να πιέσει και να καταδείξει ότι πίσω από τις ενέργειες ρεβανσισμού επιχειρείται περαιτέρω συγκάλυψη του σκανδάλου στο φάρμακο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30