search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:11
MENU CLOSE

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Καμπανάκι» Τσίπρα στη ΔΕΘ για τον μεγάλο κίνδυνο «η Ελλάδα να χάσει ξανά την ευκαιρία»

14.09.2019 15:08
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Καμπανάκι» Τσίπρα στη ΔΕΘ για τον μεγάλο κίνδυνο «η Ελλάδα να χάσει ξανά την ευκαιρία» - Media

 

Το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή ομιλία του στην 84η ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως θα πει, θα είναι ο πρωταγωνιστής για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές, και θα απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορση.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει την κατάσταση που παρέδωσε η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας, το «στρωμένο έδαφος» για ομαλή ανάπτυξη και ελαφρύνσεις, που, όπως θα πει, είχαν ήδη ψηφιστεί προεκλογικά και παράλληλα θα επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο «η Ελλάδα να χάσει ξανά την ευκαιρία» με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που την οδήγησε στα μνημόνια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Θεσμοί: Θα πει πως τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Ν.Δ (ΕΥΠ, ΕΡΤ, Δικαιοσύνη, επιτελικό κράτος) δείχνουν βαθιά καθεστωτική νοοτροπία.

2. Οικονομική πολιτική: Θα παρουσιάσει στοιχεία, που, όπως θα τονίσει, «αποδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνηση κάτω από το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”, στην πραγματικότητα αφορά ανάπτυξη για πολύ λίγους». Επίσης, θα αναφερθεί στα όσα ο ίδιος εξήγγειλε πέρυσι στην 83η ΔΕΘ και «παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς υλοποιήθηκαν όλα, ένα προς ένα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης που μίλησε για “υποσχέσεις” ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίων».

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από 2020 αλλά ακυρώθηκαν.

Θα μιλήσει για νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.

3. Επενδύσεις: Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επαναφέρει ένα μοντέλο ανάπτυξης με επενδύσεις χωρίς κανόνες και προς όφελος μόνο των μεγαλοεργολάβων, επίσης ότι μεθοδεύει την απαξίωση της ΔΕΗ.

4. Αγορά εργασίας: Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στηρίζει το φιλοεπενδυτικό της αφήγημα πάνω στην πλήρη συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων, επαναφέροντας μνημονιακές επιταγές του ΣΕΒ και του ΔΝΤ και ακυρώνοντας κατακτήσεις (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρση αιτιολογημένου απολύσεων κλπ).

Στον αντίποδα της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ.Τσίπρας θα αντιπαραθέσει τέσσερις βασικούς άξονες του εναλλακτικού προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι εξής:

1. Δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

2. Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους.

3. Εκδημοκρατισμός Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.

4. Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ασφάλεια για τους πολίτες.

«Είμαστε εδώ για ισχυρή, θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση», αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, και θα επισημάνει την ανάγκη για μετασχηματισμό και κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15