search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:54
MENU CLOSE

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Ισχυρή δημοκρατική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς καταστροφολογία»

14.09.2019 15:45
Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Ισχυρή δημοκρατική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς καταστροφολογία» - Media

 

Προσκλητήριο προς όλους του δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ προκειμένου να περιφρουρηθούν οι κατακτήσεις σε οικονομία, δικαιώματα και εργασία, που το «κράτος της Δεξιάς» επιχειρεί να ανατρέψει επαναφέροντας το μοντέλο της «κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του παρουσίασε την στρατηγική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας με βάση την οποία διασφάλιζε δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Παρέθεσε τα μέτρα που είχε σταδιακά μετά την έξοδο από το μνημόνιο ψηφίσει και δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αναφέροντας στη συνέχεια ποια από αυτά «ξηλώνει» η σημερινή κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο και στρατηγική, αυτό κρίθηκε στις εκλογές, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έβγαλε μόνο μια κυβέρνηση ισχυρή, αλλά και μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που είναι εδώ για να ελέγχει, να αντιστέκεται ως ισχυρός προοδευτικός και δημοκρατικός πόλος και με τη δύναμη που του έδωσε η στήριξη του ενός τρίτου των πολιτών.

Ως βασική ευθύνη αυτού του πολιτικού πόλου υπέδειξε την επαγρύπνηση ώστε «να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο» οι θυσίες, αλλά και οι δυνατότητες και οι νέες ευκαιρίες.

«Θετική η πορεία της χώρας αλλά όχι δεδομένη»

Σημείωσε ότι η θετική πορεία της χώρας και της οικονομίας, «είναι αποτέλεσμα των θυσιών όλων μας και δεν πρόκειται ποτέ να την διαστρεβλώσουμε για να υπηρετήσουμε αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, όπως έκανε καθημερινά η ΝΔ και ο αρχηγός της, τα προηγούμενα χρόνια»

Ταυτόχρονα όμως εξέπεμψε σήμα κινδύνου λέγοντας ότι αυτή η θετική πορεία δεν είναι ευθύγραμμη και δεδομένη καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και ασταθές, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμη οι γνωστές παθογένειες. «Δεν αρκεί που βγήκαμε από τη κρίση, χρειάζεται να μην επιστρέψουμε και στο παραγωγικό πρότυπο αλλά και στις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είμαστε σε συνθήκες διαρκούς επισφάλειας κάτι που το απέδωσε στο νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μοντέλο και την ελληνική επαρχιώτικη εκδοχή του που υλοποιεί η ΝΔ, η οποία ξεδιπλώνει το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας παραδείγματα από το πεδίο των θεσμών, της οικονομίας, της εργασίας, κλπ.

— Στο πεδίο των θεσμών αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Π. Κοντολέοντος στην κεφαλή της ΕΥΠ, την τοποθέτηση «συνδέσμων» της υπηρεσίας στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς και την ωμή παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές – «επέλεξαν να τροποποιήσουν το νόμο κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να οδηγήσουν στην έκπτωση εν μέσω της θητείας τους την επικεφαλής και τα μέλη του ΔΣ της αρχής». Αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της ΝΔ για συναινετική πρόταση στον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης και στην τοποθέτηση ως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας του βασικού επιχειρησιακού υπεύθυνου για την τραγωδία στο Μάτι Κων. Τσουβάλα.

–Στο πεδίο των δημοσιονομικών, όπου αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ξέχασε τους προεκλογικούς «λεονταρισμούς» μετεκλογικά ενώ απέρριψε και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούσε σε πλεόνασμα 2,5% «χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων».

–Παράλληλα, όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής επανέλαβε ότι «τρώνε από τα έτοιμα» και «δίνουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς».

Αυτή την αντίληψη είπε υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τομείς κάνοντας «δώρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εν προκειμένω αναφέρθηκε στη ΔΕΗ λέγοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η απαξίωση της ΔΕΗ προκειμένου «να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια» και «αργότερα να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».

Επίσης, ως παραδείγματα «δωρων» σε επιχειρηματικούς ομίλους ανέφερε τις περιπτώσεις του Ελληνικού, της Ελντοράντο Γκόλντ (την επένδυση στο Χρυσό Θράκης)και το Μερτό Θεσσαλονίκης.

–Στα εργασιακά σημείωσε ότι οι Μητσοτάκης και Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους, καθώς «μέσα σε 60 μόλις μέρες έχουν καταφέρει δύο αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ στη μερική απασχόληση και ρεκόρ στις απολύσεις». Χαρακτήρισε «κόλαφο» για τα εργασιακά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του οποίου διατάξεις ακυρώνουν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κλαδικές συμβάσεις.

Αναλυτικά, αποσπάσματα από την ομιλία Τσίπρα:

Επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη φράση: «Έιμαστε εδώ», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ πως δεν θα επιτρέψει να χαθούν «όσα ο ελληνικός λαός έχτισε και κέρδισε με κόπο». 

Δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του τίμησε την εντολή (που έλαβε τότε) από τον ελληνικό λαό, ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι κατάφεραν να «πετύχουν εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με 3 κυβερνήσεις». 

«Θεωρώ ότι τιμήσαμε την εντολή (που λαβαμε τότε). Καταφέραμε πολλά, δεν λύθηκαν δια μαγείας όλα τα προβλήματα, αλλά η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Αποκαταστήσαμε μεγάλες κοινωνικές πληγές και τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια τομή. Βγάλαμε οριστικά τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και ρυθμίσαμε το χρέος», είπε και συνέχισε: «Η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιήσαμε υπάκουει σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως δήθεν δική της ενώ τότε την λοιδωρούσε». 

«Φυσικά κάναμε και λάθη. Κάποια πράγματα θα μπορούσαμε να τα κάνουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Λόγω της πίεσης από τους θεσμούς επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Λάθος ήταν και η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνήσουμε όσα κάναμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα και για το περιβάλλον και την προστασία από την κλιματική αλλαγή».

«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λού και προχωράμε. Η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά έχει και μια ισχυρότατη αξιωματική αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος, ισχυρός προοδευτικός πόλος», ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην γκρεμιστούν όσα χτίσαμε, οι κατακτήσεις του ελλ. λαού, οι νέες δυνατότητες & ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός». 

«Μπροστά σε νέα υφεσιακή περίοδο η Ευρώπη» 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πορεία της οικονομίας «είναι αδιαμφισβήτητα θετική και μας κάνει όλους περήφανους». «Αυτή η εικόνα θα είναι ευθύγραμμη; Οχι, υπάρχουν κίνδυνοι, ασταθές διεθνές περιβάλλον, κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες στο εσωτερικό…», είπε. 

«Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση δυστυχώς δεν συγχρονίστηκε με τον διεθνή οικονομικό κύκλο. Η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υφεσιακή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Και συνέχισε: «Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που διευρύνει διαρκώς τις ανισότητες, αποφεύγει τον έλεγχο… ευθύνεται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής (…) για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη». 

»Η νέα κυβέρνηση είναι οπαδός αυτού του μοντέλου. Η σύνθεση της κυβέρνησης με ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα εκπροσωπούσαν ολιγάρχες, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα», είπε. 

«Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», ξεκαθάρισε. 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές. «Είναι μείζον θέμα και πρέπει να απαντηθεί η παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού», επισήμανε ενώ χαρακτήρισε «αρνητικό στίγμα» την άρνηση της κυβέρνησης να πάει σε «συναινετική επιλογή για την ηγεσία της δικαιοσύνης». 

«Η υποκρισία στο απώγειό της»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- «αποδεικνύεται κυρίως με τη νέα επιλογή της ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη». «Έκαναν αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες & τους νεκρούς στο Μάτι και έβαλαν ΓΓ τον κ. Τσουβάλα. Η υποκρισία στο απώγειό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για άλλη μια φορά στην ιστορία αποδεικνύεται ότι ήταν και είναι η Αριστερά αυτή που τιμά και σέβεται τους θεσμούς και η Δεξιά εκείνη που δεν δίνει δεκάρα γι’αυτούς», τόνισε.

Για τη μείωση φόρου και τον ΕΝΦΙΑ

«Με τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων (90%) με κερδοφορία >5.000 θα έχει ελάφρυνση >200 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι πολύ μεγάλες (2% των επιχειρήσεων) με 1.000 κέρδη θα έχει ελάφρυνση 40.000. Το ίδιο έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Η ΝΔ & ο κ. Στουρνάρας αμφισβητούσαν τον δημοσιονομικό χώρο. Τώρα ανακάλυψαν δημοσιονομικό χώρο και αποφάσισαν να τον ξοδέψουν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες >500.000 ευρώ», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Μιλώντας δε για την ΔΕΗ είπε: «Από την πρώτη στιγμή στελέχη της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε μια επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ ώστε στη συνέχεια να πουλήσουν ό,τι έχει αξία».

«Μεθοδεύουν τη χρηματοδότηση του Ελληνικού μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών»

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού,  ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Έλεγαν ότι θα μπουν μπλουντόζες από την πρώτη εβδομάδα και τώρα λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Και μεθοδεύουν την χρηματοδότησή του μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».

«Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ή για λίγους και συγκεκριμένους, τους χορηγούς της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, πιστή αντιγραφή του μοντέλου που οδήγησε την χώρα στη χρεωκοπία;», διερωτήθηκε. 

«Με την Eldorado Gold θέλουν να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα της εξορυκτικές δραστηριότητές της. Θέλουν να εκμεταλλεύονται & να εξάγουν τον πλούτο της χώρας και να τους χρηματοδοτούμε κι από πάνω», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ξαναμπαίνει το ψευτοδίλημμα αρχαία ή μετρό»

«Στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση του μετρό ξανάγινε ανέκδοτο. Τα τελευταία 3 χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το έργο περισσότερο από ότι τα προηγούμενα 10. Και ξαφνικά επανέρχεται το θέμα και ξαναμπαίνει το ψευτοδίλημμα αρχαία ή μετρό», ανέφερε.

«Εμείς εξασφαλίσαμε και αρχαία και μετρό. Τώρα φοβάμαι ότι οι Θεσσαλονικείς θα βρεθούν στο αδιέξοδο ούτε αρχαία ούτε μετρό», είπε. »Το μοντέλο της διευκόλυνσης των φίλων το έχουμε ζήσει. Μπορεί η χώρα να πάει έτσι μπροστά; Εγώ δεν θα το ονόμαζα μοντέλο ανάπτυξης για όλους αλλά μοντέλο ασυδοσίας».

«Χαριστική βολή στα εργασιακά»

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη χαριστική βολή της κυβέρνησης στα εργασιακά «με ν/σ/ κόλαφο, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις». 

«Δημιουργείται μηχανισμός συμπίεσης εργασιακών δικαιωμάτων. Η αγορά εργασίας θα βρεθεί χρόνια πίσω, αυτή τη φορά χωρίς την τρόικα, αλλά με την πίεση του ΣΕΒ», επισήμανε και έκανε λόγο για «σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης προχωρά». «Γιατί χρειάζεται, ποιος ωφελείται; Το ασφαλιστικό μας είναι βιώσιμο, δεν υπάρχει καμία αναλογιστική μελέτη που να λέει ότι πρέπει να ξανανοίξει», σημείωσε. 

«Γεωπολιτικό ζήτημα τώρα το προσφυγικό» 

«Στο προσφυγικό μας λένε τώρα ότι είναι γεωπολιτικό ζήτημα, δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημαγωγία της ΝΔ στο προσφυγικό αρχίζει να γυρνάει εναντίον της», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Βρεθήκαμε στον τοίχο να απολογούμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και έρχονται σήμερα αυτοί που ανέχονταν τις διαδηλώσεις των δήθεν μακεδονομάχων και λένε ότι όχι μόνο θα την εφαρμόσουν αλλά και θα την τιμήσουν. Καλά θα κάνουν και θα την τιμήσουν, της αξίζει να τιμηθεί, αλλά αυτό κάνει ακόμη πιο εμφανή την κυβίσθησή τους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα κέρδισε πρωτοβουλία κινήσεων σε ΕΕ & Βαλκάνια και καταφέραμε να αποφασίσει το Ευρ. Συμβούλιο κυρώσεις σε βαρος της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε. 

Αλλάξαμε το δόγμα για τη Θεσσαλονίκη

«Δεν είδαμε η κυβέρνηση να αξιοποιεί τη δυνατότητα αυτή. Εμείς αλλάξαμε το δόγμα για τη Θεσσαλονίκη, αντί να ανταγωνίζεται την πρωτεύουσα, να θέλει να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτό είναι το μέλλον για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε. 

«Στην τηλεόραση με οργουελικό τρόπο αλλάζουν νόημα οι έννοιες και οι όροι. Το ερώτημα που μας απασχολεί: είναι μονόδρομος αυτή η πορεία; Η χώρα πρέπει και μπορεί να βαδίσει έναν άλλο δρόμο, σύγχρονο & προοδευτικό, με ισότητα, πολυφωνία, διαφάνεια, την εργασία στο επίκεντρο με την πατρίδα του άλλου, όχι μόνο του ισχυρού, σεβασμό στη δαφορετικότητα, όχι μόνο των επιφανών π.χ. στον αθλητισμό, αλλά και των παιδιών που τους στερήσανε τον ΑΜΚΑ. Η μονόπλευρή προσήλωση στον τουρισμό και το real estate δεν αρκεί. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη. Στο δικό μας μοντέλο δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:54